Plan Landgoed Ter Borgh Esch ligt in ijskast

Oosterwolde - Het plan Landgoed Ter Borgh Esch in Oosterwolde is opgeschort. Dit is gebeurd op initiatief van projectontwikkelaar Sjoerd Hoekstra zelf. ‘Er is rust nodig’, zegt Hoekstra.

Ondanks dat het voorstel van de agenda van de gemeenteraad werd gehaald, grepen tegenstanders van het plan de vergadering aan om in te spreken.

Ontwikkelaar Sjoerd Hoekstra diende maandag bij de gemeente het verzoek in om zijn plan Landgoed Ter Borgh Esch van de agenda van de raadsvergadering te halen. Het college ging hiermee akkoord. Omdat ook een meerderheid van de raad instemde, werd het plan niet besproken. Daarmee is woningbouw op deze plek aan de rand van Oosterwolde niet definitief van de baan.

Koeien en bloemenpracht behouden

Volgens Hoekstra is er een verkeerd beeld ontstaan. 'Eigenlijk wil iedereen hetzelfde: de koeien en de bloemenpracht behouden. Dat wil ik ook, maar daarvoor is echter wel financiering nodig en dat kan via woningen.'

Tegenstanders zamelen 2000 handtekeningen in

Op initiatief van Bewoners Overleg Oosterwolde-Noord (BOON), de Historische Vereniging Oosterwolde e.o. (HVO) en de Facebook-groep Oosterwolde Toen is er vorige week een handtekeningenactie opgestart om het plan tegen te houden. Er zijn zo'n 2000 handtekeningen verzameld. Nog geen 1 procent heeft zich uitgesproken voor het plan. Tijdens de raadsvergadering werden de handtekeningen overhandigd.

'De kopers financieren de natuur'

Door alle commotie die er is ontstaan, heeft Hoekstra besloten de behandeling van het plan op te schorten. Hij hoopt in de toekomst met eventueel aangepaste plannen alsnog voldoende draagvlak te kunnen creëren. 'Als je dit wilt behouden, dan moet je voor woningbouw zijn', benadrukt Hoekstra. 'De kopers financieren de natuur.'

'Nieuwe aanvragen zullen we opnieuw beoordelen'

Om alle mogelijkheden in deze open te houden, haalde een ingediende motie van de PvdA het niet. Deze partij verzocht het college in de motie om toekomstige plannen voor woningbouw op de Ter Borg Esch als niet wenselijk te bestempelen en uit te sluiten. 'Nieuwe aanvragen, zullen we opnieuw beoordelen', zo reageerde wethouder Sierd de Boer.

Met acht stemmen voor werd de motie afgewezen. 'Wij willen de toekomst niet dichttimmeren', zo verwoordde Rineke Valk de mening van de VVD, het CDA en een meerderheid van Ooststellingwerfse Belang.

Lees ook: http://www.nieuweooststellingwerver.nl/verdieping/nieuws/dossiers/woningbouw-jardinga