Handtekeningenactie tegen woningbouw aan Jardinga

Oosterwolde - De Historische vereniging Oosterwolde, BOON (Bewonerscommissie Oosterwolde Noord) en de Facebookgroep Oosterwolde Toen gaan de inwoners van Oosterwolde zaterdag vragen naar hun mening over woningbouw aan de Jardinga.

Bij de woonmarkt in het gemeentehuis (van 10.00 tot 15.00 uur), op de rommelmarkt bij het Anker (9.00 tot 12.00 uur) en bij de catwalk in de Stationsstraat (13.30 tot 16.00 uur) wordt Oosterwoldenaren gevraagd hun handtekening te zetten onder een petitie, waarin staat dat woningbouw aan de Jardinga uit den boze is.

Makelaar Sjoerd Hoekstra heeft bij de gemeente een plan ingediend om woningen te mogen bouwen aan de Jardinga aan de rand van Oosterwolde. Het woningplan heeft de naam 'Ter Borgh Esch' gekregen. Het college staat niet onwelwillend tegenover de plannen. De gemeenteraad spreekt zich tijdens de raadsvergadering van 21 april uit over het plan.

De plannen zijn volgens Hoekstra dusdanig aangepast, dat de doorkijk op het gebied is verbeterd ten opzichte van eerdere voorstellen. Daarnaast wil It Fryske Gea graag de grond overnemen en het toekomstige beheer uitvoeren. Het nabijgelegen Rikkingahof kan 24-uurs zorg bieden. In totaal gaat het om 20 woningen voor 55-plussers.

Volgens de tegenstanders is er elders in Oosterwolde, zoals aan de Melkweg of de Groote Singel, voldoende ruimte om dit plan uit te voeren. Het historische es-landschap achter zorgcentrum Rikkingahof zou dan niet te hoeven worden aangetast. Bovendien zou er in Oosterwolde totaal geen draagvlak voor het plan zijn.

Lees meer in ons dossier: Woningbouw Jardinga.

Geef jouw mening bij de stelling over dit onderwerp.