Buurtschap Twijtel krijgt uitgebreide reünie

Makkinga - Vier boerderijen en één molen. Het betekende begin 17e eeuw de oprichting van Twijtel.

Op zaterdag 21 juni wordt er een uitgebreide reünie rond dit buurtschap bij Makkinga gehouden. ‘Na 400 jaar mag dat wel eens een keer’, zegt Johannes Meester lachend.

De 68-jarige Makkingaster vormt samen met dorpsgenoot Cobi van Dam (51) en Ruurd de Vries (58) uit Terwispel de reüniecommissie. Sinds oktober vorig jaar komen ze geregeld bijeen om de boel op poten te zetten.
De Vries is een oud-Twijtelaar. Hij werd in 1995 op Twijtel geboren en heeft er 23 jaar gewoond. De geschiedenisfanaat is in 2000 gestart met het verzamelen van historisch materiaal over dit gebied. ‘Ik zag veel panden verdwijnen en vond het zonde als er dingen verloren zouden gaan.’

Hij heeft al veel zaken uit het verleden van Twijtel kunnen achterhalen, zoals over de molen en zijn molenaars, de boeren op de oude zathes en de kleine heidepercelen die de arbeiders eigenhandig aanmaakten. Maar ook over het ontstaan en weer verdwijnen van wegen en paden, van de boerderijbranden en over de herkomst van de familie’s en de Prikkedambrug.

Vorig jaar kwam hij naar aanleiding van de onthulling van een plaquette van het voormalige kerkje in Nijeberkoop in gesprek met Van Dam. ‘Een reünie van Twijtel, dat zou wel leuk zijn’, zo werd door haar geopperd. Ook Meester was direct enthousiast en daarmee was de reüniecommissie geboren.

Door het drietal zijn inmiddels honderden oude krantenknipsels en vele foto’s over het buurtschap opgespoord. ‘Een klein buurtschap, maar je staat er versteld van hoeveel er over te vinden is’, zegt Meester. En dan heeft de commissie zich nog niet eens verdiept in het stukje Prikkedam wat ook onder Twijtel valt. ‘Daar begin ik later nog wel eens aan’, zegt De Vries.

Van Dam heeft vele uren op het gemeentehuis doorgebracht om oud-Twijtelaars te achterhalen. Inmiddels zijn er zo’n 75 uitnodigingen de deur uit. Ze hopen door onder andere deze publiciteit nog meer oud-Twijtelaars op het spoor te komen. ‘Het gaat ons overigens niet alleen om de reünie’, benadrukt Van Dam. ‘We proberen zoveel mogelijk materiaal te verzamelen. Dit stukje historie moet bewaard blijven.’

De commissie doet dan ook het dringende beroep aan iedereen die nog oude foto’s of ander materiaal over dit buurtschap in zijn bezit heeft, zich te melden. Dat kan via www.twijtel.webklik.nl. Via deze site kunnen belangstellenden zich ook aanmelden voor de reünie. Van het verzamelde materiaal wordt een uitgebreide tentoonstelling ingericht. Naast de vele krantenknipsels en fotomateriaal worden er oude films gedraaid. De reünie vindt plaats in het dorpshuis van Makkinga. Iedereen is deze dag tussen 11.00 en 18.00 uur welkom.