'Media trekken onterecht zware conclusies rond mestsilo-ongeluk'

Makkinga - Volgens advocatenkantoor Anker en Anker trekken de media ontijdig en onterecht zware conclusies naar aanleiding van het uitgebrachte rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het mestsilo-ongeluk in Makkinga.'

Dat zeggen de advocaten van Anker en Anker in een reactie op hun website. De advocaten vinden dat het niet aan de Raad is om in te gaan op de schuldvraag of om te komen met 'een aansprakelijkheidsstelling in de richting van personen of instanties'. De advocaten Tjalling van der Goot en Hans Anker behartigen de belangen van de firma Heeres Mix & Pomp Techniek BV. Dat bedrijf was op 19 juni verantwoordelijk voor het reinigen van de mestsilo op de boerderij van Lemmens. 

Wachten op de strafrechtzaak

'In dit stadium van de zaak past zorgvuldigheid en terughoudenheid als het gaat om reacties op bovengenoemd rapport', zeggen de advocaten in de reactie. 'Er zullen nog diverse nadere onderzoeken moeten plaatsvinden, bijvoorbeeld naar de effecten van het toevoegen van spuiwater aan de mest in de silo. Het trekken van zware conclusies naar aanleiding van het uitgebrachte rapport, zoals in diverse media tot op heden is geschied, is in dit stadium van het strafrechtelijk onderzoek ontijdig en onterecht.' De advocaten vinden dat de strafrechtzaak eerst moet worden afgewacht.

Het rapport 'Gevaren mestgassen worden onderschat' van de Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam op 26 februari uit naar aanleiding van het ongeval in Makkinga vorig jaar. Tijdens reinigingswerkzaamheden door werknemers van Heeres Mix & Pomptechniek BV zijn drie mannen overleden en een vierde zwaargewond geraakt.

Lees ook het dossier Drie doden na val in mestsilo Makkinga.