Woningen Jardinga worden langs bosrand gebouwd

Oosterwolde - Het bestemmingsplan voor woningbouw aan de Jardinga in Oosterwolde voorziet in de komst van vijf clusters van vier huizen.

De woningen worden gebouwd langs de Ter Borghlaan, de weg die achter Rikkingahof langsloopt en langs het pad richting het tennispark. Van de boerderij worden twee woningen gemaakt, zodat er in totaal 22 huizen worden gerealiseerd.

Projectontwikkelaar Sjoerd Hoekstra wil de angst wegnemen, dat de woningen het fraaie, bijna elf hectare grote landgoed aan de Jardinga aantasten. ‘Het gebied blijft zoals het is. Het landschap blijft intact en de zichtlijnen blijven hetzelfde. Dat is ook de voorwaarde van gemeente en provincie. De bouw van meer dan 22 woningen is niet toegestaan’, vertelt Hoekstra.

De bewoners worden eigenaar van het landgoed. Zij beheren ook het gebied. Hoekstra zou graag zien dat er op het landgoed weer weidebloemen gaan groeien. De koeien blijven ook op het landgoed rondlopen. Langs de Ter Borghlaan, op het terrein van het landgoed, komt een nieuwe weg te liggen. De paar volkstuinen aan de weg achter Rikkingahof verdwijnen. In het midden van het landgoed wordt een waterpoel aangelegd.

De woningen, die bedoeld zijn voor 55-plussers, kosten tussen de 250.000 en 270.000 euro. Hoekstra: ‘We willen iets moois neerzetten voor een nette prijs. De doelgroep zijn mensen die nu beschikken over een eigen woning en een stukje grond.’

Bewoners mogen de woning zelf inrichten. De woningen worden door één architect ontworpen en door één aannemer gebouwd. Bewoners kunnen gebruik maken van de faciliteiten van Rikkingahof. Er is al interesse voor de woningen, vooral van mensen die bekend zijn met het gebied. Mochten alle procedures met goed gevolg worden doorlopen, kan de bouw van de woningen in 2015 van start gaan.