Familie houdt na drama info-avond over mest

Donkerbroek - In ‘t Witte Huis in Donkerbroek wordt vandaag om 20.00 uur een voorlichtingsavond gehouden over werken met mest.

De avond is een initiatief van de familie Lemmens. Sjef en Rianne Lemmens uit Makkinga verloren op 19 juni hun zoon Mark bij een ongeluk in een mestsilo op hun melkveebedrijf. Sjef en Rianne Lemmens willen, in samenwerking met de Agrarische Belangenbehartigingsorganisatie Ooststellingwerf, informatie verschaffen over hoe het drama dat hen overkwam, voortaan kan worden voorkomen.

Bij het ongeluk verloren ook twee medewerkers van Heeres Mix- en Pomptechniek uit Abbega het leven. Het bedrijf beschikt inmiddels over apparaten die van buitenaf de mestsilo’s reinigen.

Jetty Middelkoop van de brandweer Amsterdam-Amstelland gaat in op het gevaar van mestgassen. Wetgevingsdeskundige Thomas Klerks vertelt over wet- en regelgeving voor het werken met mest en mestsilo’s. Peter Tamsma van de preventiedienst voor de agrarische sector, vertelt over hoe een agrarisch ondernemer moet omgaan met mestgassen en -silo’s. Klaas Thijmens, brandweercommandant in Ruinerwold en melkveehouder, vertelt wat over hoe de brandweer zich voorbereidt en oefent.