Tieneke wil met de lokale jeugd proosten

Oosterwolde - Tieneke Clevering (19) uit Haulerwijk gaat de serie ‘Proost Op’ verzorgen.Wekelijks gaat ze het gesprek met jongeren aan. ‘Met mijn studie ben ik de laatste periode bezig geweest met wat vergrijzing voor een landelijk gebied betekent.'

'De gemeente is er mee bezig, en de krant nu dus ook.' Deze week geeft Tieneke zelf als eerste antwoord op de vragen die de jeugd de komende weken door haar krijgt voorgelegd. 

Ze is eerstejaars student aan de Rijksuniversiteit in Groningen waar ze Sociale Geografie en Planologie studeert. ‘Dit houdt in dat je van alles leert over de interactie tussen mens en plaats’,  aldus Tieneke. ‘We behandelen onderwerpen als vestigingsplaatstheorieën, de opbouw van de aarde, de opkomst van China in de wereld, regiomarketing, landbouwgebieden in westerse samenlevingen en bestuderen de bewegingen in de samenstelling van bevolkingen wereldwijd.’

Ze wilde sowieso ‘iets maatschappelijks’ studeren. ‘En ik heb het idee dat ik met deze studie iets wordt waar ook nog een baan in te vinden valt.’ Tieneke heeft HBO Bestuurskunde/Overheidsmanagement gestudeerd aan de Thorbecke Academie in Leeuwarden. ‘In die tijd woonde ik daar ook. Het is een erg leuke stad, maar Groningen is leuker. Ook wilde ik naar de Universiteit en dit kon omdat ik mijn propedeuse in één jaar had gehaald.’

Naast haar studie werkt Tieneke bij de Poiesz in Hoogkerk en is druk met de fractie van een politieke partij in Ooststellingwerf. ‘Naast dat wij bij de partij een deskundig en gezellig team hebben, vind ik het leuk om op deze manier met de regio bezig te zijn.’  Deze week geeft Tieneke zelf als eerste antwoord op de vragen die de jeugd de komende  weken door haar krijgt voorgelegd.

1. Hoe zie je jezelf over 10 jaar?
Het is zo moeilijk om op je negentiende zeggen hoe je leven er dan uitziet. Ik ben dan in ieder geval afgestudeerd. Ik hoop dat ik werkzaam ben bij een gemeente met ruimtelijke ordening. Misschien een eerste kindje. Ik ben dan 29, kan dan toch wel?

2. Woon je dan nog in Ooststellingwerf?
Dat hangt een beetje van mijn vriend af. We zijn nu twee jaar een setje dus dat is aardig serieus. Hij is zeeman, Maritiem Officier  in opleiding. Daar word je wereld ineens toch een stuk groter van.

3. Wat zou de gemeente moeten doen om je hier te houden?
Ze moeten het landelijke van de gemeente behouden en koesteren. Ik denk dat dat de kracht van de gemeente is. Geen rare moderne nieuwbouwprojecten, maar investeren in goede infrastructuur en onderwijs.