Negen jaar cel voor crime passionel die man uit Bovensmilde zijn leven kostte

Een 34-jarige Leeuwarder is veroordeeld tot negen jaar cel voor een fatale steekpartij in Oosterwolde in 2020. Het slachtoffer uit Bovensmilde was de nieuwe partner van zijn ex-vriendin.

De Leeuwarder ging op 4 april bij zijn ex langs om hun kinderen te brengen. In haar woning ontstond een worsteling tussen beide mannen.

De Leeuwarder vertelde tegen de rechter dat hij in de hectiek een mes uit de keuken heeft gepakt. Volgens zijn advocaat deed hij dat uit noodweer omdat zijn rivaal als een ”rugbyspeler” op hem afkwam. Het slachtoffer zou meerdere keren tegen het mes zijn gelopen, legde de Leeuwarder uit.

Het 44-jarige slachtoffer uit Bovensmilde liep vijf diepe steekwonden op. Ook zijn hart werd geraakt, met fataal gevolg. Het slachtoffer reed na de vechtpartij weg in zijn auto. Bij een tankstation zakte hij in elkaar.

'Hoogst onaannemelijk'

Volgens de rechtbank in Leeuwarden is het noodweerscenario ”hoogst onaannemelijk” en is doodslag bewezen. Er is geen bewijs voor een vooropgezet plan en daarmee moord, aldus de rechter. De opgelegde straf is ook voor het mishandelen van zijn ex na de steekpartij. Zij was naar de badkamer gevlucht.

De straf is een jaar lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. De rechter hield rekening met het beperkte strafblad van de Leeuwarder.