‘Wat als dit de laatste kans op Elfstedentocht is?’

Appelscha - Rianna Wouda uit Appelscha roept belangstellenden op een petitie te ondertekenen die het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden aan het twijfelen moet brengen.

Het bestuur verkondigde dinsdag dat een Elfstedentocht tijdens de coronapandemie uitgesloten is, maar marathonschaatsers, politici en schaatsliefhebbers zoals Wouda leggen zich daar niet zo maar bij neer. Haar petitie was woensdag ruim 800 keer ondertekend.

Geweldig avontuur

Wouda: ‘Anderhalve meter afstand is het nieuwe normaal. Begrijpelijk in de crisis waar we met de hele wereld in zitten. Maar momenteel zitten we in een lange week met strenge vorst, sneeuwduinen en misschien wel dik genoeg ijs om een Elfstedentocht te kunnen rijden. Dit zou een geweldig avontuur zijn als dit door kan gaan.’

Alternatief

Ze beseft dat corona roet in het eten gooit en dat de stichting de Frieze Elf Steden de tocht niet door kan en wil laten gaan. Wouda pleit in haar petitie voor een alternatieve Elfstedentocht. ‘Misschien met alleen wedstrijdrijders, uitgezonden op tv, alle starters voorzien van een sneltest en goede handaving voor publiek, of misschien wel zonder publiek en de provincie op slot. Wat als het ijs dik genoeg is en dit de laatste keer ooit was dat het mogelijk was?’ Wouda hoopt met de petitie dat de stichting opnieuw aan tafel gaat en de opties bespreekt om te kijken wat er wel mogelijk is en welke hulp er geboden kan worden.

Politici

Maandag bemoeiden diverse prominente politici zich zelfs met de organisatie van de Elfstedentocht. Die moet doorgaan, stelden zij, mocht de ijslaag dik genoeg zijn. Een zestiende editie werd vanwege corona al eerder deze winter bij voorbaat afgeblazen door Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden.

Schaatsbubbel

Marathonschaatsers vinden, zo bleek uit een open brief, het nog steeds moeilijk te aanvaarden dat hun competitie werd verboden door de overheid. Ze zien een schaatsbubbel helemaal zitten om zo wedstrijden op natuurijs mogelijk te maken: ‘Wij willen de problemen rondom corona allerminst bagatelliseren, maar een wedstrijd op natuurijs moet volledig ‘coronaproof’ te organiseren zijn.’ De ploegen denken de wedstrijden op een verantwoorde manier te kunnen laten plaatsvinden, onder meer omdat ‘ze in de buitenlucht zijn en het om een overzichtelijke groep rijders gaat.’

De petitie staat op https://petities.nl/petitions/elfstedentocht-2021?locale=nl