Vliegvelddirecteur heeft Stellingwerfse roots

Steggerda - Met Meiltje de Groot heeft Groningen Airport Eelde een nieuwe directeur met duidelijke Stellingwerfse roots. Haar vader is geboren in Steggerda en ook haar opa was in diverse dorpen van Weststellingwerf actief als hoofd van de school. Bovendien komt haar oma uit Donkerbroek.

Zoekend in de historie van de familie De Groot komen we de naam van Reinder de Groot tegen, geboren in 1890 in het Friese Aegum. Hij werd in 1914 hoofd van de lagere school De Hoeve en in 1918 hoofd van de lagere school in Steggerda. Daar trouwde hij in 1921 met de dan 27-jarige Sjoerdina van Loon uit Donkerbroek. Ook al een onderwijzersfamilie. Sjoerdina’s vader Steven was o.a. schoolmeester in Vledder.

Op 1 januari 1931 werd Reinder de Groot hoofd van de lagere school in Noordwolde. Daar maakte hij dus ook het begin van de oorlog mee en heeft daarover ook wel eens iets verteld aan zijn kleindochter. Na tien jaar vertrok Reinder de Groot uit Noordwolde en werd per 1 april 1941 hoofd van een school in Leiden.

Opvallende wetenschapper

In Steggerda werd in 1927 haar vader Menno Stefan de Groot geboren. Hij ontwikkelde zich tot een opvallende wetenschapper. In 1979 kende de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen de onderzoeker bij Shell de ‘Holleman-prijs’ toe. Menno de Groot hield zich bezig met het omzetten van zonlicht in elektriciteit met behulp van foto-elektrochemische cellen. Zo ontstond een door de zon gedreven batterij. De chemisch fysicus werkte later bij de Universiteit Leiden. Menno de Groot overleed in 2008.

Bestaansrecht

Meiltje de Groot wordt geboren in 1965 in Amstelveen. Ze woont al jaren in Lippenhuizen met haar man, die een paardenstoeterij heeft, en twee dochters. Ze ziet een nieuwe toekomst voor het Drentse vliegveld, dat ieder jaar weer het bestaansrecht moet blijven bevechten in het licht van de tegenvallende financiële cijfers. De Groot verwacht overigens dat de coronacrisis voor een tijdelijke dip in de luchtvaart zorgt.

Elektrisch vliegen

De Groot vindt Eelde een logische plek voor elektrisch vliegen op grotere schaal. Over tien jaar verwacht De Groot dat binnen Europa met kleine toestellen voor twintig personen elektrisch wordt gevlogen. Dat drukt de kosten met een kwart.