Einde van een tijdperk: restaurant De Lindehoeve wordt verbouwd tot woning

Appelscha - Restaurant De Lindehoeve in Appelscha wordt verbouwd tot woning. Bij de gemeente is hiervoor een verzoek binnengekomen. De gemeente geeft de aanvrager twee jaar de tijd om het restaurant inclusief bedrijfswoning om te bouwen tot een reguliere woning.

Volgens de aanvrager is horeca op de locatie aan de Vaart Noordzijde niet meer haalbaar. De Lindehoeve is gelegen aan de Turfroute. Blijkbaar is de exploitatie van het restaurant niet meer rendabel, ondanks de gedane investeringen in de Turfroute en de promotie ervan.

Aantrekkingskracht

Door het wijzigen van de horeca-functie is het onwaarschijnlijk dat hier in de toekomst zich een nieuw restaurant vestigt. Hierdoor neemt het aanbod aan toeristische voorzieningen af. Een gesloten horecaonderneming draagt volgens de gemeente echter niet bij aan het vergroten van de aantrekkingskracht van het gebied, de toeristische voorzieningen of de werkgelegenheid. Het wijzigen van de bestemming is een beter alternatief. Bezoekers van de Turfroute moeten dus meer gebruik maken van de toeristische en recreatieve functies aan de Boerestreek.

Andere prioriteiten

Sieger Oost en zijn vriendin Ramona Bosma namen ruim twee jaar geleden de Lindehoeve over. Biologische en duurzame producten en daarnaast thema-avonden organiseren, was wat het stel voor ogen had. Dat gebeurde er ook zeker het eerste jaar, maar nadat het pand een half jaar voor 575.000 euro online werd aangeboden sinds begin 2020, is de vraagprijs sinds een maand gezakt naar de vijf en een halve ton. Oost: ‘Het ligt niet aan de coronacrisis. We hebben inmiddels wat andere prioriteiten. Ramona heeft een goede baan en ik heb veel vastgoed. Deze tak groeit snel en in die sector is net wat meer te verdienen dan in de horeca. We kunnen er gewoon geen extra zaak aan huis meer bij hebben, het werd te druk.’