Drents water vanaf 2023 naar Appelscha

Appelscha - Klanten van waterbedrijf Vitens in het Friese grensgebied bij Appelscha krijgen vanaf het voorjaar van 2023 Drents drinkwater uit een nieuw productiestation in Beilen.

Aannemers Brands – Van Haast, Rook Pijpleidingbouw en Beenens hebben vrijdagmiddag samen met directeur Leo Hendriks van WMD een handtekening gezet onder het bouwcontract van de nieuwe drinkwaterzuivering in Beilen.

Het productiestation wat er nu staat stamt uit 1946. Om weer te voldoen aan de eisen van deze tijd én om aanzienlijk zachter water te leveren, is de nieuwbouw van 24 miljoen euro nodig. Van de vier miljoen kuub drinkwater die straks in Beilen uit nieuwe bronnen op 75 meter gewonnen wordt, zal ongeveer driekwart straks geëxporteerd worden naar Friesland.

Vitens legt hiervoor een nieuwe leiding aan langs de N381 van Beilen naar Appelscha. Leo Hendriks: ‘We hebben een contract voor 40 jaar. Er gaat dus 40 jaar water van Beilen naar Appelscha. We helpen mee om het verdrogingsprobleem op te lossen. Dat doen we samen, waarbij we van elkaar leren.’

Drents-Friese Wold

Op dit moment levert Vitens drinkwater aan de omgeving Appelscha vanuit productiebedrijf Terwisscha. Deze winning ligt in nationaal park Drents-Friese Wold, een belangrijk natuurgebied. Drenthe en Fryslân spannen zich samen in om de achteruitgang van de natuur in dit gebied tegen te gaan. De daling van de grondwaterstand is een belangrijk knelpunt om de gestelde natuurdoelen te halen. Met de provincies Drenthe en Friesland heeft Vitens in 2016 afspraken gemaakt om de hoeveelheid te winnen terug te brengen van 6,5 naar 3,25 miljoen kuub per jaar.

In 2017 stelde Vitens de vraag of het mogelijk is dat WMD drinkwater levert aan de omgeving van Appelscha. Jelle Hannema, directievoorzitter van Vitens: ‘Het helpt ons om Terwisscha te ontlasten. Het water dat we extra nodig hebben hierdoor, kan WMD hier produceren. We zijn heel blij dat we dit met elkaar kunnen doen.’ Uit onderzoek bleek dat het halveren van de grondwaterwinning bij Terwisscha voldoende is om het verdrogend effect van het Drents-Friese Wold van de winning van drinkwater te verminderen. Door in het nationaal park minder water te onttrekken, kan de natuur daar zich beter ontwikkelen.