Schaatsen in coronatijd, wat mag wel en wat niet?

Schaatsliefhebbers staan te trappelen nu de temperaturen dalen. Kan er de komende dagen geschaatst worden op natuurijs? En wat kan en mag er precies met de nu geldende coronamaatregelen?

Begin deze week kondigde Piet Paulusma al aan : er komt een „klassike kjeldynfal” aan. Inmiddels zijn bijna alle weerexperts het erover eens: er komt kou en sneeuw onze kant op.

Waar kun je schaatsen?

Schaatsbanen mogen in principe gewoon open, ook in coronatijd. En op bevroren plassen kan natuurlijk geschaatst worden, mits het ijs dik genoeg is. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden: zo mogen volwassenen maar met z’n tweeën schaatsen, op anderhalve meter afstand. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel in grotere groepen schaatsen.

En koek en zopie? Is dat toegestaan?

Kantines moeten gesloten blijven, net als kleedkamers, maar koek en zopie mag wel: dat wordt immers in de buitenlucht verkocht. De Veiligheidsregio drukt verkopers wel op het hart dat er dan gelet moet worden op groepsvorming en het naleven van de anderhalve meter afstand.

Zelf geen schaatsen: waar kan je ze huren of kopen?

Het huren, kopen of slijpen van schaatsen op de ijsbaan is op dit moment niet toegestaan. Vanaf 10 februari mag dit wel, mits er online of telefonisch een bestelling wordt geplaatst, dan kan deze 4 uren daarna af worden gehaald. De Elfstedenhal, waar de ijsmachines vorige week juist uit gingen, biedt wel al schaatsen te huur aan. Kopen? In webshops zijn schaatsen inmiddels niet meer aan te slepen en de kans bestaat dat ze niet op tijd meer binnen zijn. Even kijken of de lokale sportwinkel nu aan huis bezorgt kan dus lonen.

Hoeveel mensen mogen er maximaal op een ijsbaan?

Iedereen op anderhalve meter, dan zijn sommige natuurijsbanen al snel vol. Het schaatsen en onderbinden van de schaatsen moet te allen tijde op anderhalve meter kunnen gebeuren, zo stelt de Veiligheidsregio. Dus er moeten genoeg banken staan en de bezoekersstroom moet gereguleerd kunnen worden. IJsverenigingen wordt aangeraden een ‘coronacoördinator’ aan te stellen, die de drukte op de baan in de gaten houdt en eventueel de baan kan sluiten voor nieuwe bezoekers.

De KNSB heeft een richtlijn voor ijsverenigingen opgesteld: het maximumaantal bezoekers van een ijsbaan kan berekend worden naar aanleiding van de beschikbare parkeerplaatsen óf de oppervlakte van de ijsvloer. Voor een kunstijsbaan houdt de KNSB een richtlijn aan van 30 tot 35 vierkante meter ruimte per volwassen persoon.

Mogen alleen leden van ijsverenigingen op de ijsbaan?

IJsverenigingen mogen zelf bepalen wie ze toelaten op de ijsbaan, ze maken die afweging op basis van het maximum aantal bezoekers van de baan. Dan kan besloten worden of de baan voor iedereen open is of alleen voor leden. Belangrijk hierbij is dat er mogelijk ook nagedacht moet worden over een reserveringssysteem.

En wedstrijden op natuurijs, worden die georganiseerd?

Zoals het nu staat mogen alleen kinderen tot en met 17 jaar wedstrijden rijden, binnen de eigen vereniging. De KNSB hoopt dat hier nog verandering in komt, zij wil met het ministerie van VWS in overleg over toestemming voor het organiseren van wedstrijden op natuurijs als de vorst komende week doorzet. Dan gaat het om wedstrijden op bevroren plassen.

Op een bevroren plas schaatsen in plaats van de schaatsbaan?

Natuurijs is geen kunstijs, het is vaak hobbelig en er zitten scheuren in. Schaatsen.nl publiceerde daarom een lijst met twintig gouden regels om veilig op natuurijs te schaatsen.