Oud-politiechef Tjibbe Oldersma overleden

Appelscha – Tjibbe Oldersma uit Appelscha is vorige week woensdag op 84-jarige leeftijd overleden. Oldersma, die bekend stond als mensenmens, werkte sinds 1961 bij de politie.

Eerst twintig jaar in Noordwijk aan Zee en sindsdien als inspecteur in Kampen, waar hij later commissaris werd. In die hoedanigheid profileerde hij zich als een verbinder, als moderne politieman. Hij zorgde ervoor dat er een nieuw tijdperk aanbrak. Waar de vorige politiechef inzette op het aanpakken van de grootste overlastveroorzakers, ging Oldersma daar juist mee in gesprek. Met succes, want kort daarna werd de overlast sterk verminderd

Oldersma was degene die ervoor zorgde dat Kampen een landelijke primeur had begin jaren negentig. Hij gaf de sluitingstijden van de horeca volledig vrij, wat voor minder overlast zorgde op straat. De feestgangers kwamen namelijk niet meer allemaal tegelijk uit de kroeg, maar mondjesmaat. Een strateeg, zo kan hij wel genoemd worden, de oud-politiechef. In augustus 1996 maakte Tjibbe Oldersma plaats voor zijn opvolger en werd hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Oldersma laat een zoon, dochter, zijn vriendin en drie kleinkinderen na. Zijn vrouw Jellie overleed in 2017.