Minder coronabesmettingen in de Stellingwerven

Oosterwolde/Wolvega - In Weststellingwerf zijn deze week 35 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat zijn er vijftien minder dan een week geleden. In Ooststellingwerf waren er 28 nieuwe gevallen, tegenover 36 vorige week.

Voor het eerst sinds half december is het aantal coronabesmettingen in Fryslân echt gedaald. De afgelopen week noteerde GGD Fryslân 1523 positieve tests, bijna 170 minder dan een week geleden. Toch blijft er reden voor ernstige zorgen nu de Britse variant ook elders in Fryslân is aangetroffen.

De teruggang van het aantal besmettingen is een gevolg van de lockdown die half december is aangescherpt. Dit effect is gedempt door feestjes die tijdens de jaarwisseling hebben plaatsgevonden. Niet alleen op Terschelling maar ook op andere plaatsen in de provincie kwamen jongvolwassenen bijeen die elkaar besmet hebben, blijkt uit bron- en contactonderzoek. Het percentage jongvolwassenen (18 tot 30 jaar) dat geïnfecteerd is zo’n kwart van de gevallen.

GGD Fryslân is vrijdagochtend 15 januari gestart met het vaccineren van personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen. De komende tijd prikt de GGD dagelijks 325 zorgmedewerkers. Dit aantal kan oplopen als er meer vaccin beschikbaar komt. In de priklocatie in WTC Expo in Leeuwarden is ruimte voor ruim 3000 vaccinaties per dag.