Omgeving zonnepark mag twee ton besteden

Oosterwolde - Onderdeel van de aanleg van het zonnepark naast het Ecomunitypark in Oosterwolde was de oprichting van een gebiedsfonds voor de omgeving van het park.

In totaal is 203.644 euro beschikbaar uit het fonds, dat ter verbetering van de leefbaarheid, de natuur, het landschap en de omgevingskwaliteit is opgericht door Groenleven, initiatiefnemer van het zonnepark.

Meedenken over besteding

Omwonenden in een cirkel van 500 meter om het park mogen meedenken over de besteding van de ruim twee ton. Het gebiedsfonds is in de eerste plaats bedoeld voor de directe omgeving van het zonnepark. Het is niet bedoeld ter compensatie van individuele inwoners.

Tijdens de voorbereiding en aanleg van het zonnepark zijn ook inwoners van buiten de 500 meter cirkel betrokken geweest. De nu vastgestelde 500 meter cirkel maakt het proces volgens de gemeente gemakkelijker en de keuze voor wie wel en niet kan meedenken objectief.

Ook hoeft het niet uit te sluiten dat er een breder publiek wat heeft aan de opbrengsten van het gebiedsfonds. De gemeente wijst een derde partij aan die het fonds beheert.