Wethouder rekt strenge bijstandswet maximaal op

Oosterwolde – Hulp aan mensen in de bijstand in de vorm van geschonken boodschappen wordt in Ooststellingwerf niet gezien als inkomsten. Wethouder Esther Verhagen kiest voor een duidelijk andere lijn dan de gemeente Heerenveen. Ze zoekt de grenzen van de wet op.

De raadsfractie van PvdA en GroenLinks trokken dinsdagavond aan de bel. Aanleiding was het bericht van eind december dat een vrouw uit Wijdemeren ruim 7000 euro moest terugbetalen omdat zij geruime tijd wekelijks boodschappen kreeg van haar moeder. Ook in Heerenveen was er een familie waarvan de dochter bijna 7700 euro moet terugbetalen aan de gemeente.

Maatwerk

In Ooststellingwerf is dat niet gebeurd, zo zei wethouder Verhagen. En ze is ook absoluut niet van plan die lijn te gaan volgen. Ze wil maatwerk leveren. Niet alles mag en er kan dus gehandhaafd worden. Het hangt ook van de persoonlijke situatie af. Maar geschonken boodschappen vallen wat haar betreft zeker niet onder het begrip bijstandsfraude. Maar waar dan wel de grens ligt voor de wethouder? De ChristenUnie vond het nogal vaag. GroenLinks wil daarom toe naar maximum bedrag dat mensen met een uitkering als geschenk mogen ontvangen.

Hoger doel

De wethouder zei dat ze niet de wet overtreedt, maar maximaal oprekt. ‘Je kunt kiezen voor letterlijke interpretatie van de wet zoals in Heerenveen of zoals wij het doen. We zoeken de ruimte op in de wet omdat het een hoger doel biedt. We laten geen wettelijke taken los, we doen wel zorgvuldig onderzoek als het speelt. En we geven op basis van een onderzoek een gedegen onderbouwing waarom we afwijken van de regels. Daar kiezen wij voor, ook al kost dat tijd en geld.’

Fraude

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er snel een eind komt aan het verplicht terugvorderen van de uitkering van mensen in de bijstand die iets niet goed hebben gedaan. Veel Kamerleden vinden het bizar om iemand die technisch gezien fraudeert zoveel terug te laten betalen dat een situatie volkomen uitzichtloos wordt. Verhagen wees ook op die bewustwording in de Kamer. ‘Er speelt al heel veel.’ Staatssecretaris Van ’t Wout gaat onderzoeken hoe het fraudebegrip in die wetgeving kan worden verankerd. In de socialezekerheidswetgeving wordt nu nog geen onderscheid gemaakt tussen een onbewuste fout en bewust frauderen.