Overpeinzing
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Vooroordeel

Besmettelijk als een gevaarlijk virus.

Vooroordeel, ben jij ermee besmet of denk je: ‘Gelukkig heb ik daar geen last van’. Dat is misschien onze eerste reactie. De realiteit is, dat overal waar mensen zijn er vooroordeel is. Vooroordeel is een negatieve houding tegenover een ander die uitsluitend gebaseerd is op het feit dat iemand bij een bepaalde groep of godsdienst  hoort, bij een bepaald ras.

Vooroordeel kun je missen als kiespijn of Corona. Op dit moment lijkt de wereld gebukt te gaan onder de last van vooroordeel, met alle gevolgen die erbij horen: opstand, discriminatie en racisme.

Als nooit tevoren besmetten mensen elkaar met krachtige standpunten die niet op feiten zijn gebaseerd maar op aannames. Is hier een vaccin voor? Volgens mij wel, en met een geweldig resultaat en zonder enige negatieve bijwerking. Het werkt bij iedere vorm van vooroordeel, zowel bij de lichte als bij de zware vorm. De medicatie is gratis beschikbaar maar vraagt wel wat meer aandacht van ons dan alleen een prikje in onze arm.

Het vereist inspanning en een gezonde dosis belangstelling voor anderen. Bijvoorbeeld: als ik toch weer wat vooroordeel bij mezelf voel opkomen dan besef ik dat ik weer flink aan de slag moet met mijn kijk op anderen. In plaats van me te concentreren op de verschillen, moet ik zoeken naar overeenkomsten met de ander. Maken we bijvoorbeeld niet allemaal deel uit van dezelfde menselijke familie? En houden we niet, net als iedereen, van een heerlijke maaltijd en gezelligheid met vrienden?

Vooroordeel verdwijnt als sneeuw voor de zon als je je verplaatst in de ander en in zijn of haar gevoelens.

Het vaccin tegen vooroordeel en al z’n negatieve gevolgen is empathie. Voeg empathie bij onzelfzuchtige liefde en de gevolgen van deze besmettelijke ziekte met pandemische omvang verdwijnen. Ik neem zelf regelmatig een dosis van dit vaccin. Ik durf echt te zeggen dat het werkt! De maker en bedenker van het vaccin is natuurlijk de Schepper van het leven, Jehovah God. Hij kent geen vooroordeel. Hij is liefde.

Overwin vooroordeel. Ik wens u een goede gezondheid toe.

(Lees alstublieft de bijsluiter voor meer informatie!)

Gebaseerd op Handelingen 10:34, 35; 17:26; Kolossenzen 3:14; 2 Korinthiërs 6:13; 1 Johannes 4:8.

Hans Helman, Jehovah's Getuigen