Musea in de spotlights: ‘Truien vertellen een verhaal’

Friese musea riepen de bevolking onlangs op om de komende weken op bezoek te komen. Toeristen zijn er deze winter weinig en de musea hebben nauwelijks inkomsten. Wat is er te zien? De komende weken zet deze krant steeds een ander museum in de spotlights. Deze week ’t Fiskershúske in Moddergat.

Moddergat Mijn naam is Jacob Bosma en ik ben medewerker PR en educatie in Museum ’t Fiskershúske. Voor mijn werk kom ik al jaren in Paesens-Moddergat. Ik neem dan ook altijd even de tijd om op de zeedijk te kijken en me te laten verrassen door het uitzicht van het wad. Even de wind in mijn gezicht voelen. Want het waait er altijd. Het uitwaaien in de mooie omgeving is vast ook de reden dat de bezoekers naar het dorp komen. En dat zijn er veel… In de zomer én in de winter.

Waar nu de bezoekers de zeedijk overklimmen om te wandelen, stapten vroeger de vissersmannen in hun ‘Aak’ of ‘Blaes’ om op zee te gaan vissen. Nu trekken we ‘eventjes’ de jas aan en gaan we een rondje lopen. Vroeger moesten de vissers zich goed voorbereiden, onder andere door warme kleding aan te trekken. Veel vissers droegen zo’n 125 jaar geleden een gebreide, wollen visserstrui. Lekker warm, waterafstotend en door het T-model gemakkelijk te drogen. En die truien vertellen een verhaal. Vastgelegd door foto’s weten we dat de vissersmannen die de truien droegen vele lange zeereizen hebben gemaakt.

De gemaakte foto’s zijn het uitgangspunt voor de expositie over de geschiedenis van de visserstruien van Noardeast-Fryslân. De historische foto’s worden geïllustreerd met de getoonde trui gebreid ernaast. Daarbij vind je informatie over de drager van de trui en een uitleg van de patronen en motieven die erop te zien zijn. De afgelopen jaren hebben we met een groep vrijwilligers dit stuk geschiedenis van het dorp en omstreken in een modern jasje weten te steken. Je kunt nu je eigen visserstrui kopen en dragen. Ik ben dan ook heel trots op de enthousiaste groep waarmee ik mag samenwerken.

De expositie is te zien vanaf 13 februari, wanneer de voorjaarsvakantie begint in het zuiden van Nederland.

www.museummoddergat.nl Webshop met truien: www.visserstrui.eu