Overpeinzing
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Parels

Oudjaarsavond twaalf uur: een tijdstip dat vroeger bij mij weemoedigheid opriep. Lang zocht ik naar een verklaring daarvoor en ik vermoed dat het teruggaat naar de vroegere kerkdiensten op Oudejaarsavond. Dan werden de overledenen herdacht en dat riep om mij heen, maar ook bij mijzelf, de nodige gevoelens op waardoor dat tijdstip zwaarder aanvoelde dan andere momenten.

Eigenlijk een vreemd verschijnsel, dat zo'n moment als speciaal ervaren wordt doordat je het verbindt met iets uit het afgelopen kalenderjaar.

Immers, elke ochtend slaan we een kalenderblaadje om; het enige verschil is dat er tot en met vandaag 2020 op stond en vanaf morgen 2021. Slechts één cijfertje verschil, maar dat is net zoveel als straks van 1 op 2 januari. En tóch werd ik er wat melodramatisch van.

Werd, want dat speciale gevoel heb ik niet meer sinds ik elke avond vlak voor het slapen gaan even bewust maar kort terugblik op de dag: hoe ging het en wat heb ik er van geleerd? Wat waren de pareltjes en welke dingen moet ik maar zo snel mogelijk vergeten?

Bart Chabot onthulde in De Verwondering dat hij zich regelmatig 'opsloot' in zijn eigen fantasiewereld. Dat deed hij om de lichamelijke en geestelijke mishandeling door zijn ouders te ontvluchten. Hij moest wel; om te overleven.

Daar heb ik geen enkele reden voor omdat ik me rijkelijk gezegend voel met en in het leven dat ik heb. Zijn er dan geen verdrietige momenten in mijn leven? Zeker wel. Iedereen komt op zijn of haar levenspad ook hindernissen tegen. Maar die obstakels worden juist pareltjes als je er van leert en er aan groeit. Er zijn mensen die zeggen dat God overal een bedoeling mee heeft, ook met de zaken die jij als negatief ervaart. Ik geloof niet in zo'n God. Nee, maar ik geloof wel in de kracht - zeg: God - die als levenskracht voor elk mens beschikbaar is; de levensadem - noem het de Geest - die iedereen kracht en motivatie kan geven om over de obstakels in het leven heen te komen. Ik wens iedereen een obstakelloos jaar! Komen ze toch? Probeer er dan pareltjes van te maken.

Jan Koops