Stem hier voor de Gouden Pluim 2020

De vijf finalisten van de Gouden Pluim-verkiezing zijn bekend. Wie heeft volgens u een pluim verdiend? Stemmen kan nu op deze pagina.

Christina Fennema, Harm Buiten, Cees Verboom, Ellen Moes en Marja Oost zijn de gelukkige finalisten, door de jury gekozen uit alle genomineerden. Het is nu aan u als lezer om te bepalen wie de Gouden Pluim het meest heeft verdiend. Onderaan deze pagina kunt u uw stem uitbrengen. Stemmen is mogelijk tot en met 11 januari 2021.

Christina Fennema

Christina Fennema uit Appelscha is niet zomaar een winkeleigenaar. Die omschrijving gebruiken de mensen die haar nomineerden voor een Gouden Pluim. Ze staat altijd voor iedereen klaar, biedt een luisterend oor en helpt vooral de minderbedeelden. En daarin gaat ze best ver.

Fennema is sinds vijf jaar de eigenaar van het Kramenhuis in Oosterwolde, een winkel waar mensen een kraam kunnen huren, waarop ze hun waar kunnen verkopen. Ze doet het met veel plezier. ‘Het is ontzettend leuk en gezellig.’ In de zaak staat een koffietafel, waar ze klanten en mensen die een kraam huren een plek gunt om even gezellig bij te kletsen. ‘Ik leer ze kennen. Mensen komen vaak langs en delen wat er speelt in hun privéleven.’ Niet alleen koetjes en kalfjes komen voorbij, ‘mensen komen ook met hun problemen bij mij’. Hoort erbij, vindt Fennema. ‘Met de vraag of ik een brief van het ziekenhuis kan uitleggen of met de vraag of ik een huisarts kan bellen’, noemt ze als voorbeelden. Ze helpt zelfs mensen met het overmaken van geld. ‘Dat is vanzelfsprekend’, zegt de weldoener.

Harm Buiten

‘Dit verrast me wel een beetje’, is de eerste reactie van Harm Buiten als hij verneemt dat hij bij de vijf genomineerden voor de Gouden Pluim hoort. De inwoner van Oldeberkoop heeft de nominatie te danken aan zijn werkzaamheden voor de bosploeg in zijn woonplaats.

De ploeg bestaat uit vrijwilligers die de parkbossen van Oldeberkoop onderhouden. Ze plaatsen zelfgemaakte banken, maken bruggetjes en onderhouden bossen en de wandelpaden. Toen de herfstbladeren vielen, werden de paden schoongeveegd.

De bossen zijn een visitekaartje voor Oldeberkoop. Zowel inwoners als passanten en toeristen kunnen genieten van de vele wandelmogelijkheden. Buiten (73) regelt de werkzaamheden en maakt afspraken met loonwerkers die hulp bieden.

Hij wordt wel de ‘kartrekker’ van de bosploeg genoemd. ‘Maar we doen het echt met z’n allen’, zegt Buiten, die ook bestuurslid is van Plaatselijk Belang. Sinds een jaar of vijftien zorgt de bosploeg ervoor dat de bossen rond Oldeberkoop er weer mooi bijliggen.

Cees Verboom

‘Ik hoef niet op de voorgrond’, is het eerste wat Cees Verboom zegt wanneer hij als één van de genomineerden voor de Gouden Pluim uit de bus komt. Zijn bescheidenheid is wellicht de reden voor die nominatie. ‘Een erg leuke verrassing’, noemt hij het.

Verboom is al jaren voorzitter van BOON, Bewoners Overleg Oosterwolde Noord. Hij hielp de groep zelfs mee opzetten in 2011. Het is hem er alles aan gelegen om de Oosterwolde Noord leefbaar te houden en saamhorigheid te bevorderen. Vooral het verbinden vind hij belangrijk. ‘We zien dat er veel behoefte aan is’, zegt Verboom. Met BOON organiseert hij jaarlijks een Buitenspeeldag voor de kinderen in de wijk, met Sint Maarten staat er een kraam in de wijk met warme chocolademelk, NL Doet is ook een vast item. ‘Dit jaar hebben we de vestiging van scoutingclub De Biezenhutters van de binnenkant geverfd.’ En wat ook terugkeert is de burendag. ‘Als BOON hebben we tevens een zwerfafvalactie op poten gezet en we hebben het Jan Mantelbosje opgeknapt.’ De inmiddels 73-jarige Verboom hielp mee om de Avond4Daagse, voor heel Oosterwolde, op te richten in 2016.

Ellen Moes

Ellen Moes uit Appelscha is genomineerd voor een Gouden Pluim vanwege haar inzet voor Oegandese weeskinderen. Toen ze in 2017 een maand naar Zuid Afrika ging om in Durban samen met een nichtje vrijwilligerswerk te doen, raakte ze geïnspireerd. ‘Ik stond er voor de klas en werkte in een kinderopvang’, vertelt ze. Het maakte veel indruk op haar. Even later kwam ze in contact met Andrew Victor, een Oegandees, die een foundation heeft opgericht om weeskinderen te helpen. Een manier voor Moes om vanuit Nederland verbonden te blijven, om iets goeds te doen voor de kinderen.

Haar handen begonnen al snel te jeuken. Sindsdien maakt Ellen allerhande producten, hebbedingetjes, souvenirs, om te verkopen in het Kramenhuis in Oosterwolde. En de opbrengsten daarvan doneert ze om de zoveel tijd aan de Victor’s Foundation, die zo’n zes jaar geleden een stuk grond kocht in Entebbe. Daar bouwt het goede doel van giften en donaties een woning.

Ellen startte een crowdfunding voor de weeskinderen, ‘zodat er ook zo gedoneerd kan worden’. Deze crowdfundingactie is te vinden op doneeractie.nl

Marja Oost

Mensen en dieren in nood kunnen rekenen op buschauffeur Marja Oost (46) uit Oosterwolde. Als ze onderweg leed waarneemt, wordt het rempedaal onmiddellijk ingetrapt.

Dat deed ze ook in augustus van het bijna afgelopen jaar. Tijdens haar dienst op lijn 17 tussen Oosterwolde en Heerenveen zag ze in Boijl op de kruising met de Bekhofweg hoe een auto net tegen een boom was gebotst. De bestuurster zat nog in het voertuig. Oost aarzelde niet en parkeerde haar bus dwars op het wegdek. Daarmee werd al het verkeer gestremd en werd het gevaar voor een tweede botsing afgewend.

Dat ze zonder aarzelen te hulp schoot, is voor de Oosterwoldse iets vanzelfsprekends. In de zestien jaar dat ze nu voor Arriva rijdt, heeft ze al diverse ‘noodstops’ gemaakt. De ene keer bracht ze een op de snelweg lopende hond in veiligheid; een andere keer hielp ze een op z’n rug liggend schaap weer in de benen. Ook voor het uit een sloot vissen van een koe draait de attente buschauffeur haar hand niet om. ‘Jij maakt altijd van alles mee’, zeggen mijn collega’s.’