Iedereen kan film van Opera Spanga zien

Spanga - Vanwege de coronacrisis konden vele culturele voorstellingen niet doorgaan, zo ook de opera ‘The Other’ van Opera Spanga. Artistiek leider Corina van Eijk besloot daarom om van de opera een film te maken.

De gemeente geeft deze film als kerstcadeau aan alle Friese inwoners. Iedereen kan van 24 december tot en met 6 januari thuis via een link online kijken naar de film.

Kerstgeschenk

Dit culturele geschenk aan de Friese inwoners komt voort uit de samenwerking tussen de gemeente en Opera Spanga. Wethouder Roelof Theun Hoen is trots op het Verona van Weststellingwerf. ‘Het is ook voor de culturele sector een moeilijk jaar geweest. De culturele podia zijn op dit moment zelfs helemaal gesloten. Het is mooi dat we dan op deze digitale manier de operafilm kunnen aanbieden. Ik vind het dan ook fantastisch dat deze Weststellingwerfse productie is gemaakt. Ik ben er bijzonder trots op.’ Vanwege het culturele belang neemt de gemeente de kosten voor haar rekening. Inwoners kunnen operafilm bekijken via Youtube of Vimeo via www.weststellingwerf.nl/operaspanga

The Other

De operafilm The Other is gemaakt in het kader van 75 jaar vrijheid. Deze opera gaat in op de aanhoudende onverdraagzaamheid en de worsteling met de instroom van vluchtelingen in Europa. De film speelt in de kathedraal van Lissabon op Paaszondag 1506. Duizenden nieuw-christenen (bekeerde joden en Arabieren) worden in één dag het slachtoffer van een bange menigte. Een katholieke Friese zeeman, een joodse geldschieter uit Spanje en een jonge moslimvrouw uit Egypte ontdekken in een grot onder de kathedraal dat identiteit slechts een schaduw is, een vertekend beeld dat op de muren van hun angsten wordt geprojecteerd. In het daglicht blijken ze vreselijke misdaden te hebben begaan.

De opera wordt gezongen in het Engels, Arabisch, Hebreeuws en Fries en ondertiteld in het Nederlands of Engels. The Other is geschikt voor kijkers vanaf 15 jaar.

www.operaspanga.nl