Overpeinzing
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Echt waar?

Vol verbazing kijk je de ander aan. Je kunt gewoon niet geloven wat zij zegt. Echt waar?

Maar wat is waar? Wat niet? Een president die bij alles roept ‘Fakenews’, nepnieuws. ‘Zondag met Lubach’ liet zien dat het met software mogelijk is video’s te maken waarin je iemand de meest onzinnige dingen laat zeggen. Sociale media staan bol met allerlei complottheorieën. “Corona is maar een griepje”. “Corona is door Bill Gates ontwikkeld, zodat we ons straks allemaal laten chippen”. En kun je de nieuwsberichten nog wel geloven? Ook nieuws bestaat uit het maken van keuzes.
Wat kun je nog geloven? Als kind werd je al in de maling genomen met verhalen over een bijna 1000-jarige man met een witte baard in een rode mantel. “Als je lief bent krijg je cadeautjes, als je stout bent de roe”. Het bleek allemaal nep. Dus, waarom zou je nog geloven wat de mensen zeggen?
Toen mijn kinderen devoot bij hun schoentje, met een wortel voor het paard, stonden, knapte er iets bij mij. We hebben ze al heel jong voorzichtig geleerd dat het een spel was, als een sprookje.
Het blijkt voor veel mensen, wellicht onbewust, desastreus te zijn geweest, die eerste grote leugen in hun leven. Want waarom zou je geloven wat er in een eeuwenoude bundeling van boeken, de Bijbel, staat? Hoe kun je nu geloven dat een man, Jezus, de zoon van God is? Geboren als een kindje uit een maagd? Hoe kon Jezus een blinde genezen zodat die weer kon zien, een dove weer kon horen, een verlamde kon lopen. En Hij liet zich kruisigen en stond toen zelf op uit de dood? Hoe kunnen christenen zeggen dat God een God van liefde is, in een wereld vol geweld, ziekte en rampen?
Nee Sint bestaat niet, maar God wel. Ik zie dat in de dingen om me heen, hoe alles groeit en bloeit. Hoe het überhaupt mogelijk is dat we bestaan. Dan lees je Gods Woord met andere ogen. Ik geloof, ja ben ervan overtuigd, dat ons een toekomst wacht zonder al die ellende. Een leven bij God zelf.

Willem Schaaij, Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Haulerwijk