Musea in de spotlights: ‘Met eigen fantasie ontbrekende deel invullen’

Regio - Friese musea riepen de bevolking onlangs op om de komende weken op bezoek te komen. Toeristen zijn er deze winter weinig en de musea hebben nauwelijks inkomsten. Wat is er te zien? De komende weken zet deze krant steeds een ander museum in de spotlights.

Mijn naam is Femke Feddema en ik ben coördinator van Museumhuis Van Eysinga in Leeuwarden, voor Vereniging Hendrick de Keyser. De vereniging zet zich al meer dan honderd jaar in voor het behoud van historisch waardevolle interieurs en architectuur in Nederland. De komende jaren openen zij door heel Nederland museumhuizen uit verschillende periodes met diverse bouwstijlen. In al die huizen kun je vijfhonderd jaar woongeschiedenis beleven. Met al je zintuigen. De openstelling van dit museumhuis wordt mogelijk gemaakt door ruim vijftig vrijwilligers.

Mijn mooiste plek

De mooiste plek in het huis vind ik op dit moment de eetkamer. Dat komt mede doordat hier een familieportret van de Van Eysinga’s hangt. Deze belangrijke Friese adellijke familie woonde hier aan het einde van de achttiende eeuw en liet het huis helemaal inrichten naar hun smaak. Aan de hand van dit schilderij is er afgelopen jaar een reconstructie gemaakt van een deel van het behang met landschapsschildering. Een zeer tijdrovende klus en uniek voor Nederland. Ook ligt hier een restauratieboek met foto’s van het hele proces en kun je in de audiotour beluisteren hoe zo’n landschapsschildering werd opgebouwd. Dat maakt dit voor mij een prachtige plek waarbij je met je eigen fantasie het ontbrekende deel kunt invullen.

Bijzonder museum

Het bijzondere aan dit museumhuis is dat je met je eigen zintuigen kan ervaren hoe het leven van deze familie kan zijn geweest. Open de deuren, neem plaats op de stoel in de hoek en speel bijvoorbeeld een spelletje in de grote zaal. Of schrijf een briefkaart aan de schrijftafel. Wij doen hem op de post. Ook ervaar je welke werkzaamheden het personeel deed in het souterrain en misschien vind je wel een lekker recept uit het familiearchief in de keuken. Kom je ook een keer langs om het huis te bewonderen?