Carbidschieten mag in Ooststellingwerf

Oosterwolde - In Ooststellingwerf gaat het carbidschieten bij de jaarwisseling door. En het blijft ook zo dat er geen vergunning voor nodig is. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Maandagavond werd al bekend dat er geen landelijk verbod komt op carbidschieten. In streken waar de carbidtraditie al vele jaren bestaat, mag het afsteken dit jaar gewoon doorgaan, zo zei toen voorzitter Hubert Bruls van het veiligheidsberaad. Vanwege het coronavirus is het afsteken van vuurwerk dit jaar verboden tijdens Oud en Nieuw.

Geen landelijk verbod

Sinds het vuurwerkverbod is afgekondigd nam de interesse voor carbidschieten echter toe. Carbidhandelaren worden overstroomd met bestellingen van mensen, die waarschijnlijk geen ervaring hebben met laten knallen van carbidgas in melkbussen. Er waren gemeenten die daarom opriepen tot een landelijk verbod. Dat komt er dus niet. Ooststellingwerf laat wel weten dat mensen zich wel moeten houden aan de wet- en regelgeving die op dat moment geldt, zoals het maximum aantal personen buiten.