Orange River brengt nummer uit over crossbaan Prikkedam

Makkinga - De Makkingaster band Orange River heeft het nummer ‘Prikkedam’ uitgebracht om crossbaan de Prikkedam een hart onder de riem te steken.

Een paar weken geleden stond crossbaan de Prikkedam in Makkinga weer volop in het nieuws. Al een aantal jaar is er juridisch gesteggel wat leidt tot vervelende situaties. Echter, wordt er alles aan gedaan om de baan aan alle normen en eisen te laten voldoen. Het voortbestaan van de baan is hierdoor onzeker en zo gaat mogelijk 75 jaar historie verloren. Daarop heeft Orange River besloten een nummer te schrijven om zo op een positieve manier iets bij te dragen en aandacht te vragen voor het behoud van de Prikkedam.

Facebook

Een paar week geleden is via Facebook een oproep van de Prikkedam geplaatst waarin aandacht werd gevraagd en waar men een donatie kon doen voor de Prikkedam. Het is niet voor het eerst dat de Prikkedam een noodkreet doet. Eerder was er in 2016 al een grote demonstratie met dorpsbewoners en crossliefhebbers voor het behoud van het circuit.

De donaties zijn nodig, want de Prikkedam is door juridische gesteggel met gemeente en andere partijen in een lastige situatie terecht gekomen. De Prikkedam wil het geluidsprobleem structureel oplossen, maar dit wordt volgens Orange River bemoeilijkt doordat dwangsommen al worden opgelegd bij geringe geluidsoverschrijding van korte piekmomenten. Daarnaast voldoen alle motoren aan de KNMV-norm, maar worden er toch onverklaarbare pieken gemeten. Door de vele dwangsommen is het voortbestaan van de Prikkedam onzeker, want het geld raakt op. De doneeractie is op touw gezet voor behoud van de Prikkedam, de juridische kosten te kunnen betalen en investeren in geluidreductie en terreininrichting.

Hart onder de riem

Orange River heeft hierop een nummer geschreven om het bestuur, de baan en de rijders een hart onder de riem te steken. Volgend jaar bestaat MSV de Prikkedam 75 jaar. Op deze baan zijn vele Grand Prix, nationale en internationale wedstrijden verreden. Het lied is geschreven speciaal voor en over de Prikkedam en is samen met CP Studio opgenomen. Op 23 oktober vond de release van het nummer plaats en het lied is onder andere te beluisteren op Spotify, YouTube en Apple Music. Doel van het nummer: aandacht vragen voor en op een positieve manier iets bij te dragen aan de Prikkedam.

Voor Orange River is het door de ontwikkelingen van het coronavirus stil. Doorgaans heeft de band rond deze tijd een volgeboekte agenda. "Nu we toch niet kunnen optreden hadden we tijd over en hopen zo de Prikkedam aan wat meer positieve aandacht te helpen’, zegt Lisa Gorter.

Naast het schrijven van het lied heeft Orange River afgelopen periode de tijd genomen om te werken aan een nieuwe show. Zodra er weer mag worden gespeeld, wordt er een optreden neergezet.