Overpeinzing
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Need a miracle?

Die vraag kun je in deze tijd aan veel mensen wel stellen, want de omstandigheden waaronder mensen moeten leven zijn soms ronduit om wanhopig van te worden. En dan bedoel ik zeker niet alleen vanwege de gevolgen van de corona-crisis.

Onlangs luisterde ik onderweg in de auto naar een podcast, waarin een christen Officier van Justitie, Nicole de L’Isle, werd geïnterviewd over haar werk bij International Justice Mission (IJM) in de strijd tegen onrecht in de wereld. Op de vraag ‘Wordt het je nooit te veel en te groot? Wat kun je nu uitrichten tegen al dat onrecht?’ reageerde zij met de volgende quote van C.S. Lewis: “Despair is a greater sin than any of the sins that provoke it”. Deze kwam wel even bij mij binnen!

Wanhoop (despair) is het intense gevoel dat er wel niets goeds meer zal kunnen gebeuren. Het maakt allemaal niet meer uit, want er verandert toch niets. Misschien herkent u dat wel? En dat leidt tot apathie, tot achterover leunen en tot inactief zijn. Als de situatie jou zelf niet direct treft leidt het als je eerlijk bent misschien soms ook tot ‘maar even de andere kant op kijken’. Lewis zegt in dit citaat zo veel als het volgende: wanhopen omdat het allemaal zinloos lijkt, is erger dan de oorzaak van dat wat tot wanhoop aanzet. Waarom? Is God de Schepper van hemel en aarde niet veel machtiger en groter dan alles dat geschapen is? Is Hij niet veel groter dan onze omstandigheden? Als je wanhoop toelaat, is er geen ruimte meer voor vertrouwen in het ‘onmogelijke’.  

Heb jij de neiging om te wanhopen om wat je in de wereld ziet gebeuren?  Of als het gaat om jouw persoonlijke situatie, die van jouw kinderen, van andere mensen van wie je houdt? Omdat je het allemaal zelf niet in de hand hebt? Weet dan dat de Heer aan Abraham en Sara in Genesis 18:14a al vroeg of er iets is, dat voor Hem te wonderlijk is. Zoek Hem! Vertrouw op Hem. Hij opent een raam waar alle deuren zich sluiten! Need a miracle? Don’t despair!  

Jelte Jongsma, Evangelische Gemeente Oosterwolde