Houten brug in Elsloo krijgt schilderbeurt

Elsloo - De houten voetgangers- en fietsersbrug, die sinds 1982 de brede slootovergang tussen de Frankenaweg en de Portingaweg in Elsloo overbrugt, heeft een schilderbeurt ondergaan.

Schildersbedrijf Stavast uit Waskemeer tekende in opdracht van de gemeente Ooststellingwerf voor de schilderbeurt. Het repareren van sommige grondtreden wordt in een later stadium uitgevoerd. De afgelopen jaren heeft de brug al meerdere keren een periodieke schoonmaak- en verfbeurt gehad.

Verrijking

De brug werd tussen1980 en 1982 gebouwd. Destijds besloot Plaatselijk Belang Elsloo de regie te nemen voor het plaatsen van deze brug. Het gemeentelijk schetsvoorstel bleek namelijk voor Elsloo’se begrippen te eenvoudig. Elsloo wilde graag een luxere- en statiger uitvoering. “Het moest een verrijking van het plantsoen worden”, vond de bevolking in 1980.

Niet zonder slag of stoot

De gemeente Ooststellingwerf nam wel de materiaalkosten voor haar rekening, terwijl de Rabobank Makkinga-Elsloo een financieel steentje bijdroeg. Het dorp deed de rest en bouwde met vrijwilligers met hulp van aannemersbedrijf Anne Meijerhof de brug. Ook dat ging niet zonder slag of stoot. Eerst moesten de vrijwilligers op de bielsen, balken en ligger wachten en toen die waren gearriveerd kon men vanwege de hoge waterstand niet aan de slag. Toen dat water niet snel genoeg zakte, bouwden inwoners zelf een vlot met tonnen en planken, zodat de bouw toch gestaag door kon gaan.

Eind september 1982 werd in de druilige regen de brug door Plaatselijk Belangvoorzitter Theunis Kastelein officieel overgedragen aan wethouder Jannes Stoker en de directeur van Openbare Werken Jan Stienstra. De gemeente werd eigenaar en verantwoordelijk voor het onderhoud. “’Waar een klein dorp al niet toe in staat is”, waren de woorden van Stoker, doelend op het feit dat het bruggejes precies past in het geheel en nu naar de zin is van Elsloo.

Lagere scholen

In een eerder stadium, de nationale boomplantdag van maart 1980, werd het plantsoen, dat een soort geluidsbuffer vormt tussen de betreffende straten en de rondweg rondom Elsloo, feestelijk en muzikaal aangeplant door de leerlingen van de lagere scholen van Elsloo, Langedijke en Makkinga.