Pro forma zaak kringloopwinkel Oosterwolde: Medehuurder nog niet op vrije voeten

Oosterwolde - In de rechtbank in Leeuwarden staan maandag de verdachten van criminele activiteiten rond een kringloopwinkel in Oosterwolde weer voor de rechter. Zij horen in een pro forma-zitting of ze langer vast blijven zitten.

Een 37-jarige man uit Hoogeveen, medehuurder van de winkel, moet zijn berechting in ieder geval afwachten in de cel. Hij zit ondertussen al acht maanden vast. Maandag betoogde hij dat dat wel ,,heel erg lang’’ is in verhouding tot wat hij gedaan zou hebben. Bovendien mist hij zijn vriendin. De man zei dat hij niet betrokken was bij de wapen- en mensenhandel vanuit de winkel. Hij zei slechts een keer binnen te zijn gelopen bij een deal om even gedag te zeggen.

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt daar anders over. Volgens hen is de 37-jarige man lid van een criminele organisatie. Ook denken ze dat het geen goed idee is om de man met zijn vriendin te herenigen omdat het thuis in het verleden al verschillende keren uit de hand liep.

De rechter volgt het OM maar geeft de Hoogevener ook hoop. Omdat hij nog altijd beschuldigd wordt van deelname aan een criminele organisatie en omdat de reclassering er nog niet klaar voor is om hem te begeleiden. Over drie maanden kijkt de rechtbank nog een keer naar zijn zaak. ,,U maakt in ieder geval nog een kans’’, aldus de rechter.

In totaal moeten maandag tien verdachten voor de rechtbank verschijnen.