Bosje vol sierplanten vernoemd naar Jan Mantel

Oosterwolde - Het stukje bos tussen het gemeentehuis en de dorpskerk in Oosterwolde draagt sinds kort de naam Jan Mantelbosje, vernoemd naar de 77-jarige Jan Mantel uit Haule. Het initiatief is afkomstig van BewonersOverleg Oosterwolde-Noord (BOON).

‘Jan Mantel zet zich al jaren in voor het behoud van dit bijzondere stukje natuur’, vertelt Sietske Hulsman, secretaris van BOON. ‘Vanwege gezondheidsredenen moet hij er nu mee stoppen en dit moment wilden wij niet zomaar voorbij laten gaan.’

Mantel heeft tot aan zijn pensioen voor de gemeente in de groenvoorziening gewerkt. Zijn passie voor de natuur is groot en daarmee ook zijn liefde voor het bijzondere bosje naast de dorpskerk. ‘Het is een uniek stukje natuur’, aldus Mantel. In het bosje groeit bijzondere stinzenflora. Het is de benaming voor een groep verwilderde sierplanten die met name in het voorjaar bloeien. Ze zijn te vinden op oude buitenplaatsen, bij landhuizen en andere historische gebouwen. ‘De geschiedenis van dit plekje hier gaat terug tot 1600’, zo weet Mantel te vertellen. Het hoorde bij het huis de Bareldsburg, het huidige Oostenburg.

Het historische bosje dreigde echter door achterstallig onderhoud verloren te gaan. De bijzondere flora was helemaal overwoekerd. Hierdoor viel er weinig meer te genieten. Mantel zocht daarom zo’n zes jaar geleden contact met BOON. Sindsdien wordt er zo’n drie keer paar jaar onder leiding van Mantel onderhoud gepleegd en ligt het stukje bos er goed bij.

Nu Mantel zelf moet stoppen, heeft BOON als eerbetoon het naambordje geplaatst. Mantel kon deze actie zeer waarderen. ‘En nu maar hopen dat het bosje ook in de toekomst onderhouden blijft.’ De vrijwilligers van BOON hebben hem al laten weten voorlopig het onderhoud te willen blijven doen.