NiekHoort
Door Niek van der Oord

Column: Waarom mijdt Willem-Alexander Weststellingwerf?

Ooststellingwerf staat met 3-0 voor. Willem-Alexander bezocht die gemeente in de afgelopen jaren al drie keer, terwijl buurgemeente Weststellingwerf nog geen enkele keer door de koninklijke hoogheid werd aangedaan.

Beroepshalve was ik bij de bezoeken die Willem-Alexander aan Ooststellingwerf bracht. In alle gevallen was Oosterwolde het reisdoel van de vorst. De eerste keer in 2011 kwam hij overigens nog als kroonprins. Twee weken geleden was Máxima voor het eerst ook van de partij.

Op zich heb ik niet zoveel met het koninklijk huis. Mijn opvoeding zal daar ongetwijfeld debet aan zijn. Hoe vaak hoorde ik niet thuis dat koningin Wilhelmina voor het uitbreken van de oorlog een kamp voor joodse vluchtelingen uit Duitsland niet in de buurt van haar paleis wilde. Mede daarom werd het kamp gebouwd op de Drentse heide, in de buurt van Hooghalen: Kamp Westerbork.

Bij het uitbreken van de oorlog nam de koninklijke familie de kuierlatten. Vanuit London sprak Wilhelmina via radio Oranje het thuisfront regelmatig toe, maar ze zweeg voornamelijk over het lot van de joden. Tijdens de 5 mei herdenking op de Dam kwam haar achterkleinzoon er dit jaar op terug.

Ook Willem-Alexander plaatste vraagtekens bij het optreden van zijn overgrootmoeder. ‘Medemensen voelden zich in de steek gelaten. Onvoldoende gehoord. Ook vanuit Londen, door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets wat me niet loslaat’, zei hij op de grotendeels lege Dam. Zijn opmerking deed mij zoveel jaar na dato enorm goed.

De huidige koning is weleens een ‘beetje dom’ maar al sinds hij in 1986 als W.A. van Buren de Elfstedentocht volbracht, heeft hij mijn sympathie. Net zoals inmiddels Máxima. Dat gevoel werd twee weken geleden bij hun bezoek aan het Ecomunitypark in Oosterwolde bevestigd. Het koningspaar toont zich echte ambassadeurs van de nieuwe wind die door het koningshuis waait.

Dat er door corona amper ruchtbaarheid aan het bezoek was gegeven, is jammer. Nu was er bijna geen publiek. Wel stonden er weer veel negatieve reacties op sociale media in de trant van ‘wat kost dat wel niet allemaal.’ Ik zie het als goede promotie voor Ooststellingwerf in het algemeen en Oosterwolde in het bijzonder. Het wordt tijd dat Weststellingwerf het huidige koningspaar ook eens kan begroeten.

Het laatste koninklijk bezoek aan die gemeente dateert uit 2008 toen koningin Beatrix in het geheim een bezoek bracht aan de opera in Nijetrijne. Als prinses kwam ze begin jaren zeventig samen met Claus voor een officieel bezoek aan Weststellingwerf. Ook Noordwolde werd bij die gelegenheid door het paar aangedaan. Als koningin kwam Beatrix in 1996 bij een bezoek aan Zuidoost Friesland kortstondig in de Westhoek van Weststellingwerf.

Haar moeder koningin Juliana deed Weststellingwerf in 1974 uitgebreider aan. Ze opende de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Schipsloot en bezocht serviceflat Lenna.

Overigens is Willem-Alexander als prins in het kader van zijn watermanagement ook een keertje ‘incognito’ in de Kale Duinen in Appelscha geweest, zodat Ooststellingwerf eigenlijk met 4-0 leidt. Je zou kunnen vermoeden dat Weststellingwerf in de ban is gedaan door Willem-Alexander.

Misschien komt dat omdat Ton Verheij begin jaren tachtig zijn moeder weinig flatteus op het doek vereeuwigde. Op het staatsieportret kwam veel kritiek. Het doek kreeg de geuzennaam ‘De ‘tomatenkoningin’. Maar dat is complotdenken en dat gebeurt deze dagen al veel te veel.