Toekomst of eenmalig project?

Langedijke – Officieel staat hij nog net Oosterwolde, maar het was juist Langedijke die er het hardst om vroeg: een lantaarn aan de Boekhorst, in de bocht tussen de N381 en Langedijke. ‘Een erg donkere plek en daarom voor fietsende dorpsbewoners erg welkom’, acht Rob Zwaaneveldt, voorzitter van Plaatselijk Belang Langedijke.

Donker gat

‘Zodra de autoweg overgestoken was en de fietser linksaf sloeg, werd als het ware een donker gat in gereden.’ Het plaatselijk belang kreeg er veel vraag naar en trok aan de bel bij de gemeente, die ook van mening was dat de situatie wat veiliger kon op die plek. Na intensief zoeken kwam de gemeente woensdag met een futuristisch exemplaar op de proppen. Het is een compleet zelfvoorzienende lantaarn geworden, één met een zonnepaneel op de kap en een accu in de paal. ‘De lantaarn laadt zichzelf op en heeft genoeg vermogen om de hele nacht te schijnen’, vertelt Wouter van der Vlucht van de gemeente Ooststellingwerf. ‘Zelf gedurende de donkere dagen is dit geen enkel probleem.’ Van der Vlucht deed zijn kennis op bij collega’s uit de gemeenten Heerenveen en Noardeast Fryslân. ‘Daar staan al diverse exemplaren’, duidt hij. ‘En hun ervaring is om over naar huis te schrijven.’

Ervaring opdoen

Nu Ooststellingwerf er ook mee experimenteert, kunnen de bewoners dan ook snel meer van deze zonnepalen verwachten? Dat is afwachten. Kijken of hij bevalt. ‘Ervaring opdoen’, noemt Van der Vlucht het. Het licht ziet er iets anders uit dan de normale armatuur en de accu gaat ongeveer twaalf jaar mee, dan moet de die vervangen worden. Het maakt het geheel ideaal voor het buitengebied, beschrijft Van der Vlucht. De oplossing is goedkoper vanwege de aanleg. In de dorpen zelf blijft de oude vertrouwde lantaarn nog steeds wel de goedkoopste oplossing, ‘maar de tijd moet uitwijzen of er en hoe snel er meer komen’. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er in de gemeente een mix komt van oude heren in de dorpskernen en nieuwe jongens voor de buitengebieden. ‘Het is afwachten. Misschien bevalt hij wel zo goed, dat er ook zelfvoorzienende lantaarns in de dorpen komen.’ Langedijke is in ieder geval uit de brand geholpen en daar was het in eerste instantie om te doen.