Elsloo heeft ‘Tuut en d’r uut’-zone

Elsloo - Een gloednieuw verkeersbord siert twee parkeervakken, die aan het schoolplein van de K. J. Dijkstraschool in Elsloo grenzen. Een ‘Tuut en d’r uut’-bord. Een wat? Een bord waarop staat dat ouders er met de auto mogen parkeren om hun kinderen af te zetten. Een kus en eruit dus. En dan moeten ze plaatsmaken voor de volgende ouder en dus weer vertrekken.

Het was het laatste onderdeel van de herinrichting en renovatie van het (parkeer)terrein rondom café ’t Anker en de toegangsweg naar sportveld Elzenhagen. De zone of eerder een speciale strook van twee vakken dinsdagmorgen direct bij het begin van de schooltijd onthuld. Het bord werd ontworpen door een leerling uit groep acht. Wethouder Marcel Bos was naar Elsloo gekomen om in bijzijn van de schoolkinderen het kleurige bord te onthullen. Staand op een trap trok hij de zakken om het bord weg en daarmee werden de speciale parkeervakken in gebruik genomen. Door de coronamaatregelen werd de onthulling naar dit nieuwe leerjaar verschoven.

Wennen

De nieuwe verkeersituatie achter het eetcafé is een half jaar na de realisatie voor menigeen toch nog wennen. In het gehele gebied is het eenrichtingsverkeer en er is een doorstroomlus gemaakt. In het kader van de verkeersveiligheid en om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen, vraagt de school om daar stapvoets te rijden en zich aan het daar geldende de eenrichtingsverkeer te houden, ook op de fiets.

Ondertussen blijft de school bij de gemeente aandacht vragen voor de verkeersveiligheid op de Hoofdweg voor de basisschool. Na de onthulling stond een verkeersveiligheidochtned gepland, ‘een uurtje verkeer’ genaamd. In de verschillende groepen kwamen de kinderen meer te weten over het zo veilig mogelijk oversteken (groep 1 en 2), werd het belang en gebruik van autogordels en kinderzitjes besproken en geoefend (groep 3 en 4) en leerden de leerlingen in groep 5 en 6 de remweg van een auto bereken en over de invloed van reactietijd op die remweg. Om de leerlingen van groep 7 en 8 zo goed mogelijk op voor te bereiden op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school werd de ‘Van 8 naar 1’ verkeerspecial in een klassikale digibordles behandeld.