Overpeinzing
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Zeg het met bloemen!

Het is me het zomertje wel geweest. Nu niet er op uit naar verre streken. We zeiden tegen elkaar: op vakantie gaan is fantastisch, maar steeds op je hoede moeten zijn en mondkapjes voor doet er afbreuk aan. Dus bleven we in de achtertuin. Een echte staycation.


Hoe pak je zoiets nou goed aan, als je geen zwembad hebt gekocht? Al in het voorjaar had ik gras verwijderd, grond bewerkt en wilde bloemenmengsels ingezaaid. De verwondering over wat dat opleverde houdt tot dit moment aan. Vele kleuren en soorten wisselden elkaar af. Insecten en vlinders zoemden van genot. En ik ging elke dag kijken. En fotograferen, liefst van zo dichtbij mogelijk.
 
Ik dacht: dat stomme virus zijn we zomaar nog niet kwijt. Maar wie weet heb ik straks mooie foto's, om op de wc te hangen bijvoorbeeld. Om er iedere dag weer aan herinnerd te worden dat het straks toch echt opnieuw zomer gaat worden. Woorden kun je je herinneren namelijk. Maar beelden draag je met je mee. Zoiets kan je zomaar nodig hebben, wanneer de dagen kort zijn geworden en een vaccin nog niet in aantocht is.
 
Ook in de bijbel doen bloemen steeds opnieuw mee. Niet als beeld van opkomen, bloeien en vergaan, mocht je dat misschien denken. 'De mens is als een bloem die bloeit op het veld en verdwijnt…'  Dat besef kent het Oude Testament maar al te goed. Toch blijft men daar niet bij stil staan:  door te bloeien verspreidt zich, wat in de tijd zal worden doorgegeven aan komende geslachten. Lees psalm 103 maar eens bijvoorbeeld. Of Jesaja 40.
 
Jezus gaat nóg een stap verder: “Het groen dat vandaag nog op het veld staat en morgen in de oven gegooid wordt is met meer zorg bekleed, dan koning Salomo in al zijn luister”(Mt 6,29).
Díe zag je niet aankomen: jij gaat het komkommerkruid, de klaprozen en de Oost-Indische kerst verre te boven.
 
En ik maar fotograferen de afgelopen zomer. Misschien toch wel goed geweest, om mezelf de komende winter juist hieraan te herinneren: dat zorgen voor morgen onnodig zijn. Maar tijdig voorbereiden dan weer wel.
 
Jan Kortleve, Protestantse Gemeente Oosterwolde ca.