‘Alle wezens hebben baat bij mijn kwekerij’

Ravenswoud - Betoverd werd ze door een veld met phacelia of te wel bijenbrood, een groenbemester. Dit beeld van paarse bloemen met zoemende insecten heeft ertoe geleid dat haar kwekerij de naam kreeg van deze plant: Bijenbrood.

Het bedrijf is voortgezet in Ravenswoud toen ze hier drie jaar geleden met partner Widmar van der Meer is komen wonen. Haar partner kreeg hier een baan en daarnaast waren de ‘zoektermen’ voor een geschikte woning: betaalbaarheid en voldoende grond en daarmee hadden ze gelijk een passende ‘hit’ in dit dorp. De kassen staan achter de woning en een tuinhuis met werkruimte is in aanbouw. Onlangs is erin de omgeving bij een particulier een half hectare grond bij gehuurd omdat de vraag naar bloemen groter werd dan ze kon aanbieden.

Kinderboekenschrijfster

De ondernemer achter dit bedrijf is Jacolien Cleveringa (1989). Haar roots liggen in Urk. In Utrecht heeft ze Literatuurwetenschap gestudeerd want ze wilde kinderboekenschrijfster worden. Maar bij het afstuderen was deze drive minder actueel geworden Toch zorgde deze studie voor de ommekeer want haar eindscriptie ging over de dichter C.O. Jellema. En hij was een groot natuurliefhebber en hij deed haar de stap zetten naar de biologische landbouw. Ze koos voor de biologische landbouw omdat ze daar haar creativiteit in kan (en moet) zetten om gezonde en sterke snijbloemen te kweken. Het bij plagen of ziektes niet kunnen kiezen voor chemische bestrijdingsmiddelen daagt uit tot andere oplossingen te komen. Deze oplossingen vindt ze vrijwel altijd in de natuur. De grootschaligheid in de bloemenbranche is losgekoppeld van de natuur en dat is wat zij weer wil samenbrengen.

Ravenswoud biedt uitkomst

Cleveringa volgde een deeltijdopleiding biologisch, dynamische landbouw aan de Warmonderhof in Dronten en begon met haar biologische bloemenbedrijf in haar moestuin in Utrecht. Daar was veel belangstelling voor en de afnemers waren biologische winkels, restaurants voor boeketten en bakkerijen die werkten met eetbare bloemen in hun baksels. De tuin werd te klein en Ravenswoud bood uitkomst. Met de halve hectare erbij kan Cleveringa weer naar hartelust zaaien en kweken. Niet alleen de insecten genieten van de nieuwe aanwas met ondermeer inheemse planten, maar ook de solitaire bij vindt hier zijn gading. Reeën, konijnen en andere zoogdieren grazen soms mee. Sinds twee jaar wordt het bedrijf gecontroleerd door SKAL (St. Skal Biocontrole is een zelfstandig bestuursorgaan dat toezicht houdt op de biologische productie en vanaf volgend jaar mag haar bedrijf ook formeel de naam biologisch dragen.

Lokale afzetmarkt

Jacolien Cleveringa draagt haar steentje bij om de bloemensector te verduurzamen. Haar kracht is de lokale afzetmarkt: zowel de particulier als de duurzame bloemist. Al haar vrije uren gaan op in het bedrijf, ze heeft er nu nog een kleine baan naast maar het streven is om over een paar jaar fulltime van de kwekerij te kunnen bestaan.

Gifvrij

Uit idealisme is Bijenbrood ontstaan. ‘Nergens bloemen zonder gif kunnen kopen bracht me op het idee om ze zelf gifvrij te kweken. ‘Ik weet wat ik wil: bloemenliefhebbers de mogelijkheid bieden om biologische bloemen te kopen en bloemen weer een natuurproduct te laten worden.’ Het fijnste is voor haar om bloemen af te leveren en de blijheid van de klant te ervaren. En ze geniet van de vele insecten op de bloemen. Alle wezens hebben baat bij mijn kwekerij.’

www.bijenbrood.nl

Foto’s en tekst: Anne Westerhof