Singeliers vrijdag voor 1000e keer op radio Odrie

Oosterwolde - Het streekmuziekprogramma Singeliers viert vrijdag 18 september (morgen) een jubileum. Het is dan namelijk de 1000e uitzending van dat radioprogramma van lokale zender Odrie.

Voor de fans is het verplichte kost op de vrijdagmiddag en zondagmorgen om naar het populaire programma te luisteren. Met die 1000e uitzending is het al bijna twintig jaar vaste prik op de lokale radio. De programmamakers hadden grootse plannen in gedachten, maar door de coronaperikelen wordt het nu beperkt tot een twee uur durend programma vanuit de beperkte studio in Oosterwolde.

Geschiedenis

De uitzending wordt gepresenteerd door Hans Koopmans, terwijl technicus Jitze Hofstra de techniek van het programma in handen heeft en deze uitzending ook mede presenteert. Aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van het programma en natuurlijk is er veel streektaalmuziek te horen. Geen artiesten in de studio, wel wordt er teruggekeken op al die voorgaande uitzendingen.

De jubileumuitzending wordt vrijdagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur uitgezonden. Op zondagmorgen 20 september wordt het programma van 10.00 tot 12.00 uur herhaald. Het programma is op de radio Odrie te beluisteren op 104.4 op de kabel en 106.9 in de ether. De reguliere streektaalprogramma’s van In Twielochten op de vrijdag en Huus en Hiem op zondagmorgen komen dit keer te vervallen.

Singeliers is het Stellingwerfse woord voor bijzonder. Op het repertoire staat niet alleen muziek in het Stellingwarfs maar ook streekmuziek uit Groningen, Overijssel, Gelderland. Het wordt wekelijks per toerbeurt door een vijftal medewerkers in de streektaal in het Stellingwerfs gepresenteerd.

Streekmuziek

De presentatoren zijn allemaal fan van streekmuziek en genieten ervan om de muziek uit te zoeken en te presenteren. Daarbij verdiepen zij zich in de geschiedenis van de streektaal en de artiest. Door per toerbeurt te presenteren, wordt er voor de welkome afwisseling gezorgd. Bij de één ligt het accent op volksmuziek, een ander zoekt het in het onbekende of kiest voor luisterliedjes, terwijl er ook presentatoren zijn die juist nummers kiezen die iedereen kent. Daarbij worden de Stellingwerver troubadours zeker niet vergeten.

2001

Als programmastaflid ‘sport’ vroeg Hans Koopmans zich in 2000 af of de steeds meer in de streektaal gebrachte muziek ook niet bij Odrie op de radio gebracht kon worden. Met een goed voorbereidend half jaar werd in april 2001 de eerste uitzending live gebracht. Koopmans bleef in al die jaren de enthousiaste- en coördinerende medewerker achter de schermen. Vanaf het begin zijn de presentatoren Evert de Boer, Henk Kroese en technicus Jitze Hofstra bij het programma betrokken. Presentatoren van het eerste uur waren verder Hennie Koops, Wiebe Bruinenberg, Geert van der Meulen en Femmie van Veen.

Baukje Oosting kwam in 2011 als opvolger van Geert van der Meulen, Sietske Bloemhoff werd de vervanger voor Hennie Koops en Hans Koopmans kwam de gelederen versterken toen Bruinenberg en van Veen een paar jaar geleden stopten.

Hofstra, die ook wel eens als vervangend presentator fungeert, wordt bij afwezigheid vervangen door Evert Sikkema, terwijl in de eerste jaren ook Meile Kroese als stand-by van Hofstra optrad.