Slot kopen: Wat betekenen die ART keurmerken?

Aangeboden door: Slotenspeciaalzaak.nl

Heb je een mooie, nieuwe fiets? Dan is een goed slot geen overbodige luxe. Zelfs oude fietsen worden vaak gestolen! Wanneer je een slot wilt aanschaffen, wordt je echter geconfronteerd met een grote keuze. Best lastig!

! De verleiding om voor een goedkoop slot te gaan, is groot. Maar goedkoop kan zomaar uitdraaien op duurkoop, als een dief je slot onklaar kan maken. Hoe kies je een slot en wat betekenen die keurmerken eigenlijk?

Soorten sloten

Er zijn veel verschillende soorten sloten: beugelsloten, kettingsloten, ringsloten, kabelsloten en combinatiesloten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen van heel goedkoop tot zeer duur en er zijn sloten met en zonder ART keurmerk. Verzekeraars stellen vaak eisen voor wat betreft het slot. Voor fietsen moet het minimaal van de ART-2 categorie zijn.

Wat is het ART Keurmerk?

De stichting ART is opgezet met de doelstelling 'diefstal van tweewielers te voorkomen door meer en betere preventie'. De ANWB, BOVAG, verzekeraars en RAI Vereniging maken deel uit van het bestuur. De stichting test en keurt sloten en heeft een keurmerk ontwikkeld zodat de betere preventiemiddelen kunnen worden onderscheiden.

Een slot met een ART keurmerk is, na grondige tests op de mechanische beveiliging door SKG-IKOB, als veilig en goed bestempeld. Het keurmerk kan 2, 3, 4 of 5 sterren hebben. Deze sterren geven de mate van beveiliging aan. Hoe hoger het getal, hoe beter het slot beveiligt tegen diefstal.

Welke categorie heb ik nodig?

Voor fietsen wordt minstens een slot met twee sterren, ofwel ART-2 aanbevolen. Nog beter is om een slot met ART-3 te gebruiken. ART-4 en -5 worden voor fietsen eigenlijk nooit gebruikt. Deze sloten worden wél aanbevolen voor scooters en motors. Heb je een fietsverzekering? Check dan even bij je verzekeraar of er eisen zijn voor wat betreft het slot en zo ja, welke eisen dat zijn.

Heb je geen verzekering en wil je toch je fiets goed op slot zetten? Ga dan voor twee sloten met een ART keurmerk van twee of drie sterren. Daarmee kun je jouw tweewieler afdoende beveiligen.

Wat kan ik nog meer doen?

Zet je fiets, indien mogelijk, in een bewaakte fietsstalling. Kan dat niet, kies dan voor een goed zichtbare en verlichte plek waar een dief opvalt als hij bezig is de sloten onklaar te maken. Verder is het van belang je fiets altijd aan een vast object te zetten met het slot door het frame en dat object. Daarmee voorkom je dat een dief je fiets simpelweg optilt en achterin een aanhanger of busje meeneemt. Door het gebruik van twee sloten maak je het voor de dief ook onaantrekkelijk, omdat hij dan teveel tijd kwijt is met de sloten onklaar maken. Hij, of zij, zal liever op zoek gaan naar een makkelijker te stelen fiets. Kijk hier voor nog meer tips tegen fiets diefstal.

Goed op slot met ART sloten

we vatten nog even samen wat je kunt doen om diefstal van je fiets te voorkomen:

  • Gebruik twee sloten met minsten ART-2 keurmerk
  • Zet je fiets op een zichtbare/veilige plek
  • Zet hem vast aan een vast object