Stânfries bouwt aan nieuw team

In Appelscha werd nog niet zo heel lang geleden op redelijk amateurniveau gevoetbald. De plaatselijke voetbaltrots, Stânfries, acteerde in de derde klasse van het zondagvoetbal, maar kelderde langzaamaan naar de laagste, vijfde klasse.

 Het is de realiteit anno nu, hoe graag ze er ook anders willen. Op dit moment is het gewoon lastig de vijfde klasse te verlaten en zet de club in op het doorselecteren van spelers vanuit de jeugd. Marco Sloot is allang geen jeugdspeler meer. Hij is dertig en speelt al bijna vijftien jaar in het eerste en is dus een echte Stânfries-man. De inwoner van Oosterwolde maakte ooit een uitstapje en ‘promoveerde’ naar eersteklasser Hoogeveen. Daarna toog hij snel terug naar zijn roots om zijn team te helpen. Dat doet hij nog altijd en dat zal zijn rol de komende jaren ook zijn. “Vanuit de jeugd zijn veertien spelers overgegaan naar de eerste selectie. Ik denk dat we op dit moment een mooie mix hebben van een aantal oudere, ervaren spelers en jeugd. We zijn als ploeg in een opbouwende fase en we kunnen rond de winterstop kijken hoe we er voor staan.” In het afgelopen seizoen was Stânfries laagvlieger in de kelderklasse, maar kon het voetballend op zich mee. “Er waren maar drie ploegen die echt duidelijk een stapje hoger konden. Voor de rest was eigenlijk iedereen gelijkwaardig aan elkaar.”

Stânfries is sportief gezien dan wel iets minder goed bezig, maar binnen de vereniging gaat het prima. “Je kunt duidelijk zien dat er binnen de vereniging hard wordt gewerkt: door de verduurzaming liggen de velden er mooi bij en ook zijn er veel nieuwe sponsoren bijgekomen. Er wordt ook veel tijd en energie in de jeugd gestoken. Als het zich zo blijft door ontwikkelen dan hoop ik dat we in de toekomst weer eens een stap naar boven kunnen maken.’