Ondanks corona toch nog 14.000 bezoekers voor Haulewelle

Haulerwijk – Een zwemloop, baantjes trekken in de vroege ochtend. Er was veel te doen in de Haulewelle vrijdag. Het was de laatste dag van het seizoen die toch niet de laatste dag werd.

Haulewelle blijft namelijk nog een weekje langer open, werd door het bestuur besloten. Het zwembad opende vanwege het coronavirus later dan normaal en gunt de zwemmers nog een extra weekje zwemplezier. 14.000 bezoekers trok het bad dit jaar. Duizenden minder dan vorig jaar. De onzekerheid – moet het bad snel weer dicht? – was de voornaamste reden. Het kostte het buitenbad zo’n veertig procent aan abonnementen. ‘Maar 14.000 is alsnog een mooi aantal’, benoemt Elise Deddens, toezichthouder in het zwembad. ‘Een paar weken terug was het bij ons nog de vraag of we de 10.000 wel zouden halen, maar daar zijn we gelukkig ver overheen gegaan.’

Ontbijt

Zoals elk jaar sluiten de vroegzwemmers het seizoen af met een ontbijt, klaar gemaakt door Haulewelle. Het evenement trok 35 zwemmers, die daarna konden genieten van een luxe ontbijt. Onder meer gevulde eieren lagen zelfs voor ze klaar. Jantje- Bergsma-Jutstra (91) uit Haulerwijk was één van hen. Ze is één van de trouwste vroegzwemmers. ‘Ze zwemt hier al sinds het zwembad geopend is, elke ochtend.’ Daarvoor, liet Bergsma-Jutstra ontglippen, trok ze ook baantjes, maar dan in de vaart in Haulerwijk. De zwemmers in de ochtend waren blij met het extra weekje. Ze kunnen nog door tot morgen. Dan sluit Haulewelle echt.

Zwemloop

Ietwat bibberen deed de jeugd in hun zwemkleding vrijdagavond. In een groep stonden ze klaar, buiten de poort van zwembad Haulewelle in Haulerwijk om een stukje te gaan rennen.

Anderhalve kilometer stond er op het programma. Om 19.05 uur klonk het startsein voor de jaarlijkse Zwemloop. Daarbij moesten ze – kinderen tot en met veertien jaar – een parcours om het buitenbad lopen, waarna ze erin mochten plonsen om acht baantjes af te leggen. ‘Er doen meer mee als vorig jaar. Zestig maar liefst’, zegt Arianne Jonkman. Zij is de voorzitter van zwemclub de Wellerobben.

Voor het eerst experimenteerde de organisator dit jaar met allerhande activiteiten om de zwemloop heen. Als de actievelingen uit gesport waren, konden zij genieten van een potje bumpervoetbal, een buikglijbaan vol schuim, voetbalwedstrijdjes en boogschieten. Alles vond plaats op het veld naast het zwembad. Bij bumpervoetbal zijn de kinderen in een opblaasbare bal gehesen. Zodra ze naar de bal rennen en de tegenstander treffen, bestaat de kans dat ze tegen elkaar aan botsen en vallen. Hilariteit alom. Maar eerst rennen.

Hoe ouder, hoe meer er afgelegd moet worden: de 13 tot en met 15-jarigen dienden al drie kilometer af te leggen voordat zij het water in mochten, de zestienplussers gingen voor het echte werk. 4,5 kilometer en daarna nog eens twaalf baantjes. Krijg je het in ieder geval wel warm van.

Vermoeiend

Na een kleine tien minuten is het Imme van der Veen (9) die in zijn categorie als eerste het veld van de Haulewelle weer op komt rennen. Terwijl sommige toeschouwers soms gehuld in een winterjas toekijken, spring Imme zonder te aarzelen het bad in. De acht baantjes zitten er ook zomaar op. ‘Het was wel vermoeiend, ik kreeg zelfs nog een zijsteek tijdens het rennen’, zegt Van der Veen als hij het bad als eerste uitklimt. ‘Goed voor een medaille en een vaantje. Die laatste kregen alle deelnemers. Maar veel oog heeft hij niet voor zijn eerste prijs. De uitreiking volgt later wel. ‘Het water was niet koud’, roept hij nog als hij wederom een sprintje trekt, nu naar de buikglijbaan, waar kinderen met een aanloop met een duik op hun buik zo ver mogelijk glijden. Continu werd de baan nat gehouden, sommigen gleden zomaar richting de vijftien meter. ‘Die extra speeltoestellen zijn echt een aanwinst. Wellicht halen we die hier volgend jaar weer naartoe tijdens dit evenement’, gaat Jonkman verder. ‘Trekt een stuk meer jeugd.’ Naast de zestig deelnemers kwamen er nog eens 75 naar het bad om te kijken en te spelen.