Op vakantie: ‘Bij Drentse Aa ziet het zwart van de mensen’

Oosterwolde - Op de weg van de Haulerpolder naar Oosterwolde wandelen met ferme pas Eilko Levinga (Emmen, 59) en Alja Hulshof (Zuidlaren, 51).

Het zijn fervente wandelaars en ze zijn vanochtend om 8.00 uur vertrokken uit Norg. Ze zijn nu op de terugreis en hebben er ruim 28 kilometer op zitten. Als ze vanavond terug zijn in Norg dan zit er ruim 40 kilometer op.

Verantwoordelijkheid

Het is dit jaar een alternatief voor Hulshof en Levinga. Laatstgenoemde zou gaan wandelen in Limburg maar heeft zijn plannen bijgesteld in verband met eventuele besmetting. Ze nemen hun verantwoordelijkheid ten aanzien van het coronavirus, denken ook aan de eigen familie en willen geen risico’s nemen.

FLAL

Beiden zijn al jaren lid van wandelvereniging Friese Lange Afstand Lopers (FLAL). FLAL is, met ca. 1270 leden, de grootste wandel(sport)vereniging van Nederland die al meer dan 40 jaar wandeltochten organiseert in de noordelijke provincies gericht op lange afstanden van 25, 40 en 50 kilometer.

Zelf tocht uitgestippeld

Dit jaar is de klad in de wandeltochten gekomen door de corona. Voorheen wandelden de leden ieder weekend maar sinds het virus zijn intrede deed ligt dit evenement stil. Nu hebben de wandelvrienden, Levinga en Hulshof zelf maar een tocht uitgestippeld. Gisteravond een appje en zo geschiedde. Ze zijn wandelvrienden en in de weekenden wandelen ze vaak in de omgeving van de Drentse Aa. Maar daar is het nu veel te druk. ‘Zwart van de mensen’. En daarom zijn ze uitgeweken naar deze regio. Het is hier heerlijk rustig wandelen. Tussen de middag hebben ze geluncht in Oosterwolde bij Trambaan 8 en dat is ze goed bevallen. Nu weer voorwaarts, het is bij de hittegolf voor hun niet te warm om te wandelen. Ze hebben goeie schoenen, een maat groter dan normaal, en dragen daarin naadloze sokken. Ze wandelen gemiddeld zes kilometer per uur en stappen weer op want ze willen in de namiddag weer in Norg aankomen.