NiekHoort
Door Niek van der Oord

Column: Bingewatchen om tijdens corona de gedachten te verzetten

Bingewatchen. Voordat het corona-virus de wereld in z’n greep kreeg, wist ik niet wat bingewatchen is, maar nu doe ik het zelf.

Bingewatchen is het buitensporig lang achter elkaar televisiekijken van meerdere afleveringen van een serie of films. Vooral sinds de komst van Netflix en Videoland komt het veel voor.

Wie vroeger een spannende serie volgde, moest vaak een week wachten om te zien hoe het verder ging. Ik herinner me The Fugitive, een spannende serie uit het zwartwit-tijdperk. Dokter Richard Kimble werd beschuldigd van de moord op zijn vrouw en ging zelf op zoek naar de eenarmige moordenaar. Half Nederland zat wekelijks op hetzelfde tijdstip aan de buis gekluisterd.

Later gold hetzelfde voor series als Dallas en Dynasty. Velen bleven er speciaal voor thuis. Met de komst van eerst DVD-spelers en later streamingdiensten als Netflix en Videoland is het kijkgedrag totaal veranderd. De eerste keer dat ik aan bingewatchen deed (al wist ik nog niet dat het woord bestond) was toen onze kinderen de eerste seizoenen van de Amerikaanse serie Prison Break op DVD hadden gekocht.

Hoofdpersoon Michael Scofield doet er alles aan om zijn onschuldig in de gevangenis zittende broer Lincoln Burrows te bevrijden. Spanning vanaf de eerste aflevering. In een weekend werden talrijke afleveringen door ons geïnhaleerd. Ook door de week ging ’s avonds de DVD-speler aan. De makers zorgden steeds voor cliffhangers, zodat je wel verder ‘moest’ kijken.

Momenteel kijken we via Netflix de Amerikaanse televisieserie '24'. De eerste acht seizoenen liepen van 2001 tot 2010, in 2014 kwam er nog een negende seizoen. Elk seizoen duurt 24 uur en draait om federaal agent Jack Bauer (Kiefer Sutherland). Bauer voorkomt in een etmaal terroristische aanslagen op die de wereldvrede lijken te bedreigen.

Het is allemaal zeer onwaarschijnlijk, al komt er in het tweede seizoen een gevaarlijk virus voor dat qua beelden af en toe gelijkenissen vertoont met de bestrijding van Covid19. Maar om je gedachten te verzetten is 24 prima geschikt. Wat zou het mooi zijn als er iemand als Jack Bauer bestond. Iemand die binnen 24 uur een passend antwoord heeft op corona, zodat we afscheid kunnen nemen van het nieuwe normaal.  

Of iemand die op lokaal niveau bijvoorbeeld de bestuurscrisis in Ooststellingwerf binnen een etmaal oplost. De aangestelde Hayo Apotheker gaat er ongetwijfeld langer over doen. Ach, wat is het in deze tijden van crisis toch fijn om te kunnen dromen èn te bingewatchen.