Op vakantie: ’Als je gaat vogelen, gaat er een wereld voor je open’

Langedijke - Twee jaar terug waren ze hier voor het eerst. Ze zochten de vogel achter het geluid van de kraanvogels, toen van de wespendief en nu de slangenarend. Het laat zich al raden, Gerlinde Hager (53) en Rodney van der Spoel (52) zijn vogelaars.

Het stel woont in Poortugaal en het is ongeveer 8 jaar geleden dat ze werden besmet met het vogelvirus. Hun leven lang hebben ze iets met natuur gehad, maar opeens werd de vogelaar in hun wakker. Door het horen van vogelgeluiden gingen ze op zoek naar de vogel daarachter en zo raakten ze bedreven. Beiden tellen mee met de vogeltellingen van de Vogelwerkgroep bij de Natuurvereniging IJsselmonde en iedere dag gaan ze wel even op pad om naar de vogels te luisteren. Ze kunnen vogels beter herkennen aan het geluid dan op het zicht, omdat ze meer gericht zijn op het geluid van de vogel. Op waarneming.nl posten ze hun vondst van de dag.

Wolf en wilde honden

Van der Spoel is ook gefascineerd door wild, vooral de wolf en wilde honden. Dit kwam door hun huwelijksreis in Zuid-Afrika. Dat was een onvergetelijke ervaring. Inmiddels bezochten ze Zuid-Afrika meerdere malen om de wilde dieren te bewonderen. Om die fascinatie te blijven koesteren is de gehele achterwand van hun slaapkamer beplakt met een foto van een savanne met olifanten.

Selatuinen

Dit jaar was het plan, evenals het jaar daarvoor, om naar Peru te gaan. De eerste keer ging niet door in verband met een sterfgeval en dit jaar is het gecanceld door de corona. Ze verlegden hun plannen en overnachten voor de vierde keer bij Selatuinen in Langedijke. ‘We genieten van de tuin en het overheerlijke ontbijt.’

Vogelijken en wandelen

Op de agenda staat ook deze keer vogelkijken en wandelen. Daar hebben ze tien dagen de tijd voor genomen. De slangenarend hebben ze niet waargenomen op het Fochteloërveen, maar via de site waarneming.nl werden ze getipt dat deze in het Drents-Friese Wold foerageert. Nu dus gewapend met verrekijker en camera daar op af. Ze zijn verguld dat ze het paapje en de grauwe klauwier in het Fochteloërveen al hebben gezien en dat ze deze hebben kunnen fotograferen.

Nachtzwaluw

En de leukste waarneming tot nu toe? ‘Dat is de nachtzwaluw! In de schemering was er een ratelend tjurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....urrrrrrrrrrrrrr-geluid, lijkend op een kikkergeluid en kort daarna vloog hij weg.’ Ze hebben nog een shot kunnen nemen, maar helaas werd het een vogelsilhouet in beweging.

’Als je gaat vogelen, gaat er een wereld voor je open, een wereld die er altijd al was maar die je nu pas waarneemt’, hebben de beiden ondervonden.