Op vakantie: ‘Ons kent ons’

Makkinga - Ieder jaar gaan Luitgarde (65) en Kees van Meel (64) uit Made (Noord-Brabant) naar Zuid-Frankrijk, maar dit jaar blijven ze in eigen land. De reden laat zich raden: het coronavirus.

Ze besloten al vroegtijdig om weer naar dezelfde naturistencamping te gaan in Friesland waar ze al een keer eerder waren. Het betreft camping Kuinderloo in Makkinga die al 52 jaar bestaat en ook dit jaar weer ‘tot de nok’ gevuld is met gasten.

Camping

Luitgarde en Kees van Meel houden van kunst en natuur en in deze regio kunnen ze daarvan volop van profiteren. Ze fietsen (zij elektrisch, hij op eigen kracht) langs de Tjonger of naar het Fochteloërveen. Bij slecht weer wordt het musea bezoeken, zoals Belvédère en het Groninger museum. Ze staan met een tent op de camping en de eerste van de drie weken is al opgesnoept. Het bevalt hen om hier te staan en voelen zich opgenomen door de andere campinggasten.

‘Gisteravond werd het laat. Er speelde een band, ‘Sjoerd en sa’, en er waren veel vakantiegasten. Er is met voorzichtige afstand gedanst. We troffen Brabanders en het was gelijk ons kent ons.’

Open houding

Ze waren nog niet eerder in Friesland geweest. Maar na deze twee keer zijn ze zeer te spreken over de hartelijke en open houding van de Friezen. Het naturisme is op latere leeftijd in hun leven gekomen. Het begon met het zwemmen bij Kijkduin op een naaktstrand, vervolgens gingen ze naar sauna’s en dat is doorgetrokken naar het naturisme.

Geaccepteerd

De mentaliteit van de bezoekers spreekt hen aan en ze ervaren een open sfeer op de terreinen. De omgang en het respect voor elkaar waarderen ze. ‘Je voelt je op een naturistencamping altijd welkom. En het is prettig om niets aan te doen, je niet af te hoeven vragen wat je aan zult trekken. Bovenal maakt het niet uit hoe je er uit ziet, je voelt je geaccepteerd hoe je bent.’ Dat alles maakt dat ze het hier heerlijk vinden.

Op afstand

Dit jaar is de omgang met de andere gasten meer op afstand, het gezamenlijke afwassen op de centrale plaats is niet toegestaan en bij de activiteiten is het lastiger om contact te leggen vanwege de anderhalve metermaatregel. Maar ondanks deze belemmeringen genieten ze. Kees van Meel neemt bij vertrek een ferme duik in het water.