Lokale pompoenen en kalebassen bij Welkoop

Oosterwolde - Bij Welkoop Oosterwolde worden vanaf deze week pompoenen verkocht die gekweekt zijn door de Volkstuinvereniging Jardinga. De pompoenen en kalebassen zijn op een natuurlijke manier gekweekt, zonder bestrijdingsmiddelen, op de twee locaties van de vereniging op Jardinga en Schottelenburg. Begin dit jaar is de basis gelegd voor deze lokale samenwerking.

Welkoop Oosterwolde heeft de zaden beschikbaar gesteld vanuit het eigen assortiment. De uitdaging voor de vereniging is om zoveel mogelijk te kweken, want de gehele opbrengst van de verkoop is voor de kas van de moestuinvereniging. Voor beide partijen een goed moment om te laten zien dat er plaatselijk best veel mogelijk is als je de handen ineenslaat.

‘Lokale producten zijn populair, eieren en honing uit de buurt zijn niet aan te slepen. We zijn blij dat we daar nu lokale pompoenen en kalebassen aan toe kunnen voegen tegen een goede prijs. Ook zijn we blij dat we hiermee de lokale Volkstuinvereniging kunnen helpen’, zegt Harm Holwerda van Welkoop Oosterwolde.

Holwerda heeft contact gezocht met de voorzitter van de volkstuinvereniging, Johan van der Weerd. Hij heeft zijn idee geopperd en zijn enthousiasme sloeg meteen aan. Het bestuur en de tuinsecretarissen waren ook direct enthousiast en het proces van zaad tot vrucht inclusief de verkoop werd in werking gesteld. De zaden zijn op tijd aangeleverd en voorgekweekt onder glas. Eind mei zijn de plantjes met behulp van een aantal vrijwilligers van de vereniging in de volle grond gezet. Zo nu en dan gaven vrijwilligers deze plantjes water. De eerste oogst is nu te koop. De pompoenen en kalebassen komen in verschillende fases van het land om de versheid te garanderen. Hierdoor is er voor langere tijd de keuze uit verschillende soorten en maten.

De volkstuinvereniging in Oosterwolde heeft dit jaar een aantal nieuwe leden welkom mogen heten. Nog steeds is er ruimte. Aanmelden kan via jardingavolkstuin@hotmail.com