NiekHoort
Door Niek van der Oord

Column: Op diverse gebieden is het nieuwe normaal niet normaal

De vakanties in het Noorden zitten erop. Het normale, dagelijkse leven is weer begonnen. Maar terug bij het oude zijn we nog lang niet.

De scholen draaien inmiddels met de nodige aanpassingen. Voor met name de (oudere) leerkrachten zijn het toch spannende tijden. Door het coronavirus is een nieuw normaal ontstaan. Het was een half jaar geleden toch niet voor te stellen dat je niemand de hand meer schudt, een begroetingskus taboe is, je in het openbaar vervoer en andere plaatsen een mondkapje moet dragen en dat thuiswerken voor de meesten van ons het credo is?

Het nieuwe normaal is blijkbaar ook hete zomers waarin telkens hitterecords sneuvelen. Wat ben ik blij dat het kwik sinds begin deze week flink is gedaald. Mede om verzekerd te zijn van mooi weer gingen wij de afgelopen 20 jaar in de zomervakantie naar Zuid-Frankrijk.

Met het klimmen der jaren verdraag ik de hitte steeds slechter. Bovendien voelt warmte thuis toch heel anders aan dan wanneer je in de vakantiemodus verkeert. Zodra hier sprake is van een hittegolf wordt er gewaarschuwd voor schaarste van drinkwater. 

Vreemd toch eigenlijk in een land met zoveel (zoetwater)kanalen, rivieren en meren en waar het zo vaak regent? Er zijn genoeg landen waar het veel langer warm en droog is. Daar komt er gewoon de hele zomer water uit de kraan. Het is voornamelijk een samenloop van omstandigheden, waarop we niet zijn voorbereid.

Vanwege het coronavirus zijn er veel meer mensen op vakantie in eigen land of ze blijven thuis, legt RTL Nieuws uit in een informatief filmpje. Die mensen gebruiken allemaal extra water. Het zorgt onder meer voor tekorten in vakantiegebieden, zoals de Veluwe.

Al de thuisblijvers willen juist van hun tuin genieten en sproeien om te voorkomen dat ze in een dorre tuin de barbecue moeten ontsteken. Ook is het opzetzwembad populair, het liefst een van flinke afmetingen. ‘Als een kwart van de huishoudens een flink opzetzwembad heeft en dat drie keer in een zomer ververst dan heb je 5 miljard liter extra drinkwater nodig. Dat is wat 6 miljoen mensen normaal in 5 dagen gebruiken’, heeft RTL uitgevogeld.

Er zit een grens aan hoeveel grondwater een bedrijf uit de grond mag halen. Daarover zijn afspraken gemaakt met de provincie, omdat er anders te weinig water is voor de boeren en de natuur. Als het nodig mocht zijn, wordt er wel extra grondwater opgepompt. Korter douchen, niet overdag sproeien, kortom niet onnodig water verspillen; het is voor ieder van ons nog wennen aan ook dit nieuwe normaal.

Dat geldt zeker voor de politiek in Ooststellingwerf. Daar is het nieuwe normaal maar liefst elf raadsfracties in de huidige gemeenteraad. De ene splinterpartij na de andere bekleedt het pluche.  Een slechte ontwikkeling die voor weinig stabiliteit in de politieke arena zorgt. Terug naar de tijd dat één partij (van de Arbeid) bijna alleen de dienst uitmaakte hoeft voor mij zeker niet, maar dit is niet normaal.