Ontwijk opent deuren op monumentendag

Donkerbroek - Monumentenhouders in Ooststellingwerf openen zaterdag 12 september hun deuren tijdens de nationale Open Monumentendag. De monumenten zijn dan van buiten en binnen te bekijken en er zijn rondleidingen en exposities over de geschiedenis van het monument en haar omgeving. Ook zijn er activiteiten voor kinderen.

Een van de monumenten die is te bezichtigen is Ontwijk in Donkerbroek. De huidige bewoners werken aan het huis en laten originele elementen weer terugkomen. In Donkerbroek is ook de ‘Laurenstsjerke’ te bezoeken.

De tekst gaat verder na de tweet

In Oosterwolde openen het voormalige CAF gebouw aan de Nanningaweg en de Dorpskerk de deuren. In Appelscha zijn de Trefkerk, het Cachot en het hoekhuis met gevelsteen Tjioemboeloeit aan de Vaart Noordzijde te bezichtigen.

In Fochteloo zijn het kerkhof en de klokkenstoel te zien. Bij de Dorpskerk van Elsloo zijn vrijwilligers beschikbaar om bezoekers rond te leiden door het in 1913 gebouwde rijksmonument. In de korenmolen De Weyert in Makkinga worden belangstellenden rondgeleid door vrijwilligers. In Museum Oold Ark zijn oud-Nederlandse beroepen te zien. In de van de weg afgelegen Friese Hallenboerderij aan de Wolvegasterweg in Oldeberkoop worden bezoekers ontvangen en rondgeleid door de 97-jarige eigenaar / architect en zijn kinderen.