Doodgeschoten boswachter Marinus van Emst herdacht

Appelscha - Het was dinsdag 76 jaar geleden dat boswachter Marinus van Emst werd doodgeschoten door de Duitse bezetter. Er is een monument bij het Van Emstplein. Dochter Marianne legde hier samen met Akkie Zeilstra en Freek Dijkstra van de Historische vereniging van Appelscha bloemen neer.

Van Emst werd geboren op 12 januari 1894 in Vierhouten. Hij was boswachter van beroep en tevens raadslid voor de Christelijk Historische Unie in Ooststellingwerf. Als lid van het verzet was hij medewerker van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers. Hij maakte schuilplaatsen voor joden en andere onderduikers. Ook bracht Van Emst het bos in kaart voor geallieerde parachutisten.

Onderduiken

Zijn verzetswerk bracht met zich mee dat Van Emst in de zomer van 1944 moest onderduiken. Op 12 augustus 1944, de verjaardag van zijn dochter Marianne, kwam hij thuis en zou hij blijven slapen omdat zijn vrouw de dag erop jarig was. Door de bezetter is hij toen thuis aangehouden. Hij werd overgebracht naar de politiecommandant aan de Bruggelaan en daar verhoord. Van Emst liet niets los en is vervolgens afgevoerd naar de bossen bij camping Us Blau Hiem, waar hij werd doodgeschoten.