Op vakantie: ‘Het water is hier schoon en helder’

Donkerbroek -In Donkerbroek, aan de Opsterlandse Compagnonsvaart ligt het schip Jerry. De nostalgische boot wordt bemand door schipper Gerard (59), zijn vrouw Lenie van Heeringen (57) en kameraad George Borger (67).

Ze liggen al een aantal dagen hier en zijn heel content met deze ligplaats. Je kunt hier gratis liggen en bovendien heb je heerlijk schaduw door de strook bomen die is aangeplant. Een vrijwillige bijdrage kan in een pot worden gestort en bootjesmensen kunnen eveneens een vlag van Donkerbroek kopen voor € 8,00 om in de mast te hangen. Zolang het mooie weer aanhoudt blijven ze hier en daarna gaan ze door naar Gorredijk.

Het bootgezelsschap woont in Workum en George Borger is al eens vaker met de familie op stap geweest. Ze zijn goed bevriend en hebben elkaar leren kennen door de vriendschap van hun dochters.

Pittige stroming

Oorspronkelijk was de bedoeling om naar Almelo op te koersen maar de stroming in de IJssel was nogal pittig dus hebben ze hun plannen bijgesteld en zijn na Meppel weer omgekeerd. Naast het varen is vissen een groot vermaak van de beide mannen. Er wordt op baars en paling gevist. Gisteren waren de kleinkinderen een dagje langs en toen hebben ze met z’n allen gezwommen in de vaart. Het water is hier schoon en helder.

De bootnaam Jerry is vernoemd naar de neef die in Amerika woont. De vader en opa van Gerard van Heeringen hebben de romp van de 17 meter lange laadboot in 1960 gekocht en opgebouwd. In 1897 zijn drie schepen van dit type gebouwd.

Vaarbewijs

Het hele gezelschap is in bezit van een vaarbewijs, dat is verplicht vanaf 15 meter lengte. De boot mag 3 mijl uit de kust en op het wad varen. Naar de eilanden gaan ze niet meer. ‘De ligplaatsen zijn te duur geworden’. Ze moeten bij de bruine vloot liggen en droogvallen mag nog op een paar aangewezen plekken. ‘Je mag bijna niks meer’. Dus blijven ze op de binnenlandse vaarwegen en dat bevalt prima.

In de weekenden is het echtpaar Van Heeringen altijd op de boot te vinden en in het seizoen (van eind april tot oktober) wordt er gevaren.

Klachten

Dit jaar heeft een bijzonder tintje want George Borger gaat mee voor de hand- en spandiensten. De schipper heeft ernstige gezondheidsklachten en bij sluizen en dergelijke is assistentie gewenst. George Borger is gescheiden. Hij woont alleen met hond. Met hart en ziel is hij verknocht aan het water. Hij vindt het fijn in de vakantie met het echtpaar mee te varen. ‘De ene hand wast de andere’.