Al 800 bootjes op Turfroute

Oosterwolde - Achthonderd bootjes voeren dit vaarseizoen al over de Turfroute. Sinds de opening op 15 mei telt het seizoen nu 81 vaardagen. Dat betekent gemiddeld tien bootjes per dag. Er volgen nog 41 dagen tot de route weer sluit, wat zou betekenen dat er nog zo'n vierhonderd bij komen.

In dat geval passeren er dit seizoen ongeveer 1200 boten de wateren van Ooststellingwerf. Dat zou veel meer zijn dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar.

In 2018 voeren 879 boten door Ooststellingwerf, in 2019 ondanks miljoeneninvesteringen maar 12 meer: 891. Dat getal lijkt wel gehaald te worden, maar of de 1057 van 2016 ook worden gehaald, is afwachten.

Wat opvalt is dat er veel meer huurboten langskomen. Dat valt te zien aan de bedrijfsnamen op de boten, waar ook websites op vermeld worden. De Turfroute trekt dit seizoen ook meer de andacht van jongeren. Er worden bovengemiddeld veel verwelkomd.

Leuk feitje: het jaar 1876 ging qua bootverkeer de boeken in als het drukste jaar ooit. Maar liefst 15.527 boten passeerden Appelscha dat jaar. Dat komt omdat de turf toen afgevoerd moest worden. Geen pleziervaart dus, puur industrie.