Personeel Frisia Food in Haulerwijk kan aan de slag in Dedemsvaart

Haulerwijk - De vaste medewerkers van pluimveeslachterij Frisia Food in Haulerwijk kunnen aan de slag bij de slachterij van Plukon in Dedemsvaart.

Volgens FNV-bestuurder Karel de Buijzer gaat het om een groep van negentig mensen.

Reisvergoeding

Hij onderhandelt met CFG Poultry in Nijkerk over een sociaal plan vanwege de sluiting van de slachterij in Haulerwijk op 1 oktober. De Buijzer: ,,Mensen die mee over willen naar Dedemsvaart moeten nogal een stukje extra reizen. Dus willen we een extra reisvergoeding in tijd en geld. Daarnaast willen we een goede transitievergoeding voor de mensen die de overstap niet willen of kunnen maken.”

CFG Poultry, onder meer leverancier van kipproducten aan de vestigingen van KFC (Kentucky Fried Chicken) in Europa, nam Frisia Food begin 2019 over. Het streven was om het moeizaam draaiende Frisia Food weer winstgevend te maken. Dat lukte niet en door de corona-crisis is de financiële positie van het totale concern verzwakt.

Pluimveeconcern Plukon

Om die reden heeft CFG (omzet circa 75 miljoen euro) besloten het bedrijf in zijn geheel te verkopen aan Plukon, een in Wezep zetelend pluimveeconcern met een omzet van 2,2 miljard euro en met 26 vestigingen in Nederland en Europa. Plukon hoopt met de overname zijn positie in het foodservice-segment (horeca, catering) te verbeteren.

Transportbedrijf Boonstra

De sluiting van de fabriek betekent ook voor het naastgelegen Boonstra Transport een domper. Het transportbedrijf is de huisvervoerder van Frisia. ,,We zijn dagelijks met negen vrachtwagens op pad voor onze buurman”, verklaart algemeen-directeur Willem Boonstra.

CFG Poultry en Plukon waren niet bereikbaar voor commentaar.